Gümüşhane ve Artvin Üniversiteleri İş Birliğine Gidiyor

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ile Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü arasında iş birliği projesi oluşturma süreci başlatıldı.

Gümüşhane ve Artvin Üniversiteleri İş Birliğine Gidiyor
12 Aralık 2023 - 21:40

Proje kapsamında her iki koordinatörlük, Artvin Murgul'daki ETİ Bakır İşletmesi'ni ziyaret ederek maden sahasını gezdi ve değerlendirme toplantıları düzenledi. Artvin heyeti ardından Gümüşhane'ye gelerek Gümüşhane Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü'nü temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Sağlam, Öğr. Gör. Dr. Mustafa Aybar ve proje araştırmacıları ile Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü'nü temsilen İhtisaslaşmadan sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferkan Sipahi ve diğer akademisyenler katıldı.

Toplantılar sırasında ETİ Bakır Murgul İşletmesi İdari Mali İşler Müdürü Sedat S. Yılmaz ve İşletme Müdürü Oğuz Ekiz, maden sahasında yürütülen çalışmalar ve işletme hakkında bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Bülent Sağlam ve Öğr. Gör. Dr. Mustafa Aybar'ın ETİ Bakır Murgul İşletmesi'nde yürüttükleri araştırma projesinin sonuçları da yerinde incelendi.

Saha gezisi sırasında Artvin heyeti, Gümüşhane Üniversitesi'nin madencilik alanında yürüttüğü projeleri değerlendirdi. Ziyaret sırasında gerçekleştirilen toplantılarda yapılan karşılıklı fikir alışverişleri ve planlamaların devamı adına iş birliği projeleri geliştirilmesi kararı alındı.

Ayrıca, heyet Gümüştaş Madencilik Tic. A.Ş.'nin organize sanayi bölgesindeki işletmesini ziyaret etti. Gümüştaş'ta yapılan değerlendirme toplantısında İşletme Müdürü Uğur Ölgen, İnşaat Mühendisi Mustafa Yaşar Yazgan ve Maden Mühendisi Burak Bünyamin Canlı tarafından tesis ve atık havuzu hakkında bilgiler verildi. Toplantıda, maden pasa ve atık sahalarının rehabilite edilmesi ile ilgili iş birliği projelerinin geliştirilmesi kararı alındı.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, gerçekleştirilen ziyaretin önemine vurgu yaparak, "Madenler, birçok endüstri dalında kullanılan hammaddeleri sağlamaktadır. Ancak, maden faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan maden atıkları da önemli bir konudur. Bu atıkların doğru bir şekilde yönetilmemesi, çevresel etkilerin yanı sıra insan sağlığına da zarar verebilir. Bu nedenle, maden atıklarının etkili bir şekilde işlenmesi ve bertaraf edilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin temel bir unsuru haline gelmiştir. Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü arasında gerçekleştirilen bu iş birliği projesi, sadece iki üniversite arasındaki değil, aynı zamanda sektördeki yenilikleri ve iş birliği potansiyelini de temsil etmektedir. Sadece ekonomik kazanç değil, aynı zamanda gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğumuzun da bilincinde olmalıyız. Özellikle madencilik ve tıbbi aromatik bitkilerin bir araya geldiği bu projenin bilim dünyasına ve endüstriye önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda bu tür iş birliklerinin artarak devam etmesini umuyor, projede yer alan herkese başarılar diliyorum." dedi.

Bu iş birliği projesinin sadece akademik bir birlikteliği değil, aynı zamanda sektörel kalkınmayı destekleyen bir model olduğuna dikkat çeken Rektör Zeybek, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda benzer iş birliklerinin artarak devam etmesini umduğunu ifade etti.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum