Gümüşhane'nin Jeolojik Mirası Maden Tehdidi Altında

Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesine 60’ncı sıradan giren Aşağı Gökdere Ammonitico-Rosso fasiyesi madencilik faaliyeti sebebiyle tehlike altında.

Gümüşhane'nin Jeolojik Mirası Maden Tehdidi Altında
29 Mart 2024 - 13:31

14 Mart 2024 tarihinde Ankara’da yapılan Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı sonrası açıklanan listede 60’ncı sırada yer verilen Aşağı Gökdere Ammonitico-Rosso fasiyesi madencilik faaliyeti sebebiyle tehlike altında.

Gümüşhane’nin zengin jeolojik geçmişine ışık tutan bölgenin akademik çevrede de kabul gördüğü bir kez daha tescillenirken, yöre halkının maden ocağına karşı uzun süreden beridir vermiş olduğu mücadelenin önemi bir kez daha ortaya çıktı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada Gökdere Köyündeki fosil kalıntılarının dünyanın yaşam tarihine ayna tutan kıymetli kanıtlar olduğu kaydedilirken 2011’de Macaristan Doğa Tarihi Müzesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından yayınlanan makalelere atıfta bulunularak, bölgedeki 180-190 milyon yıllık fosillerin ve zengin faunanın koruma altına alınması istendi.

Bilimsel çalışmaların, madencilik faaliyetlerinin bölgenin benzersiz ekosistemine ve jeolojik mirasına vereceği zararları net bir şekilde ortaya koyduğunun dile getirildiği açıklamada, Gümüşhane ve çevresindeki bu değerli mirasın korunması, sadece ulusal bir mesele değil, aynı zamanda küresel bir sorumluluk olarak nitelendirildi.

Başta Gümüşhaneliler olmak üzere siyasetçilere, Sivil Toplum Kuruluşlarına ve derneklere çağrı yapılırken, bu doğal mirasa sahip çıkılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının vicdani bir sorumluluk olduğuna dikkat çekildi.

Gökdere Köyünden Emre Tuncay’da konu ile ilgili düşüncelerini paylaşarak, “Kapadokya, Pamukkale, Karaca Mağarası, Salda Gölü’nün olduğu ülkemizin en önemli jeolojik mirasları listesine köyümüzde bulunan fosiller 60. sıradan girmiştir. Ancak halihazırda maden ocağı faaliyettedir. Yetkililerin acil önlem alarak madeni durdurmalarını talep etmekteyiz. Bölgenin jeolojik mirasını korumak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek, gelecek nesillerin haklarını savunmak ve doğal güzelliklerimizi korumak, hepimizin öncelikli görevidir’’ diye konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum