Gümüşhane'de bir devir sona erdi
Gümüşhane’de ortalama 500 kişiye iş ve ekmek kapısı olan ve kentin ihracatının yüzde 99’unu sağlayan Gümüştaş Madencilik bugün itibariyle kapısına kilit vurdu.
Gümüşhaneli Aydın Doğan ve Necati Kurmel’in ortaklığında 2008 yılında Gümüşhane kent merkezindeki Mesire Mevkii’nde bulunan Hazine Mağara Maden sahasında üretim faaliyetlerine başlayan Gümüştaş’ın Organize Sanayi Bölgesindeki zenginleştirme tesisinin resmi açılışı da dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Nisan 2011 tarihinde gerçekleştirilmişti.
Gümüştaş, elindeki sahalarda hammadde rezervlerinin bitmesi ve yeni maden sahasının olmaması nedeniyle Gümüşhane’deki bu hafta itibariyle faaliyetlerini resmen sonlandırdı.
İşlemlerin birkaç gün daha devam edeceği madende Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikada çalışan personele de çıkış verilirken çalışanlara şirketin diğer illerdeki madenlerinde çalışma teklifi de sunduğu isteyenlerin bu madenlere gidebileceği istemeyenlerin de tüm yasal haklarını alarak ayrılışlarının verildiği öğrenildi.
Kent merkezindeki Mesire Mevkii’nde bulunan Hazine Mağara Maden sahasından çıkarılan cevherleri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Flotasyon Tesisinde işleyerek konsantre hale getiren Gümüştaş Madencilik ilk ihracatını da 2012 yılında yapmıştı.
Gümüşhane’nin yıllık ihracat rakamlarının yüzde 99’unu karşılayan Gümüştaş Madencilik 2016 yılında dönemin Valisi Okay Memiş ve GTSO Başkanı İsmail Akçay tarafından düzenlenen toplantıda maden firmalarından şirket merkezleri ve şubelerini Gümüşhane’ye taşımalarını istemeleri talebine karlılık vererek 2017 yılı itibariyle vergi dairesi ve vergi numarasını Gümüşhane’ye nakletmiş ve o günden sonra Gümüşhane’nin ihracat rakamları yükselmeye başlamıştı. Gümüşhane’nin 2023 yılındaki 48,2 milyon dolarlık ihracat rakamlarından madencilik kalemi çıkarıldığında geriye 354 bin dolarlık ihracat kalıyor.
FACEBOOK YORUMLAR