GÜ'de Türkiye'nin Deprem Gerçeği Paneli Düzenlendi
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Deprem Gerçeği" başlıklı panel, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Panelde, Gümüşhane Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz, KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hakan Karslı, KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi ve aynı zamanda AFAD Başkanlık Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Koordinatörü Prof. Dr. Aykut Akgün ve Polyak Eynez A. Ş.’nin ISG ve Afet Koordinasyon Direktörü Maden Yük. Mühendisliği Ergin Kahraman konuşmacı olarak yer aldı.
Panele başlamadan önce saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı. Açılış konuşmasını yapan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz, panelin amacını ve önemini vurgulayarak, geçtiğimiz yıl yaşanan Bartın-Amasra maden faciasının ardından düzenlenen "Madencilikte İş Güvenliği" konulu panelin ardından bu yılın konusunu "Türkiye'nin Deprem Gerçeği" olarak belirlediklerini ifade etti.
Depremin, yeryuvarlağının var oluşundan beri meydana gelen bir doğa olayı olduğunu belirten Prof. Dr. Dokuz, Türkiye'nin tektonik konumu gereği dünyanın 3 büyük deprem kuşağından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı içinde bulunduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Dokuz, geçtiğimiz Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ülkeyi derinden etkilediğini ve can kaybına neden olduğunu dile getirerek, depremlerin maddi kaybın yanı sıra ülkenin büyüme eğilimini de olumsuz etkilediğini ifade etti.
Panelde konuşmacı olarak yer alan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise genç bir üniversite olarak Gümüşhane Üniversitesi'nin başarılarına vurgu yaparak, üniversite-sanayi iş birliği konusundaki çalışmalarını takdir etti. Depremlerin önemine vurgu yapan Akçay, üniversite ve sanayi iş birliği konusunda toplumun ve siyasi iradenin de hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Üniversitenin madencilik alanında ihtisas üniversitesi olarak seçilmesinin ardından elde ettikleri başarıları paylaştı. Türkiye'nin madencilik sektörünün önemine değinen Zeybek, madencilerin depremde arama-kurtarma ekiplerinde önemli rol oynadığını belirtti. Zeybek, maden işletmelerinin depremler sırasında yerüstüne göre daha az sarsıldığını ancak çeşitli riskleri barındırdığını ifade etti.
Panelde Prof. Dr. Hakan Karslı, "Depreme Dirençli Kent Planlamada Yerbilimsel Verilerin Önemi ve Kullanımı", Prof. Dr. Aykut Akgün "Depremle Tetiklenen Yamaçların Duraylılığı ve Açık Ocak Madenciliği Örnekleri" başlıklı sunumlarını yüz yüze gerçekleştirirken, çevrim içi katılan Maden Yüksek Mühendisi Ergin Kahraman "Deprem Sonrası Kurtarma Faaliyetlerinde Madencilerin Rolü" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Soru ve cevapların ardından panel, plaket ve hediye takdimi ile sona erdi. Panel, deprem ve madencilik alanlarında yaşanan gelişmeleri ele alarak, bilgi paylaşımına katkıda bulundu.
FACEBOOK YORUMLAR