Gine'deki 20 milyar dolarlık Simandou demir cevheri projesi bu yıl başlıyor

Rio Tinto, neredeyse otuz yıl süren aksaklıklar ve skandalların ardından Gine'deki 20 milyar dolarlık Simandou demir cevheri projesine bu yıl başlamayı planlıyor.

Gine'deki 20 milyar dolarlık Simandou demir cevheri projesi bu yıl başlıyor
08 Ocak 2024 - 21:28
Dünyanın en büyük ve en kaliteli yeni demir cevheri madeni olacak proje, devreye girdiğinde küresel deniz yoluyla taşınan arza yaklaşık %5 oranında katkı sağlayacak. Bu, Rio Tinto, Gine hükümeti ve beşi Çin'den olmak üzere en az yedi şirket arasındaki bir ortaklıktır.
Rio Tinto, Simandou için ilk olarak 1997 yılında arama ruhsatı aldı. O tarihten bu yana ülkede iki darbe yaşandı, dört devlet başkanı görüldü ve üç başkanlık seçimi yapıldı.

2024 yılında madencinin devlete ait Çinli ortakları Pekin'den nihai onayı aldıktan sonra Rio Tinto tarihteki en karmaşık projesine başlamayı planlıyor.

Rio Tinto'nun bakır işi başkanı Bold Baatar, Financial Times'a verdiği bir röportajda , "Bu ölçek ve büyüklükte başka hiçbir şey yok" dedi .

Rio Tinto, Chinalco liderliğindeki bir konsorsiyumla ortaklaşa Simfer projesinde bir demir cevheri madeni inşa etmeyi planlıyor. İkinci bir maden olan WCS projesi, Baowu tarafından, Singapur merkezli Winning International Group liderliğindeki bir konsorsiyumun ortaklığıyla inşa edilecek.

Tarafların ayrıca 552 kilometrelik demiryolu inşaatını da ortak finanse etmeleri bekleniyor.

Baatar, Financial Times'a, Simandou'nun Çin çelik endüstrisini karbondan arındırmaya yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Baatar, "Baktığımız cevher kütlesinin bir kısmının, doğrudan indirgeme demiri için çok uygun olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"Çelik üretim endüstrisinin küresel olarak karbondan arındırılmasının tek yolu Çin'in karbondan arındırılmasıdır."

Rio Tinto'nun ortak sahibi olduğu iki bloğun ilk üretiminin, 2025'ten itibaren 30 ay içinde yıllık 60 milyon tonluk yıllık kapasiteye ulaşması bekleniyor.

Şirket, üretimdeki payının 27 milyon ton olacağını söyledi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum