Foça'da "ÇED Gerekli Değildir" Kararına Karşı Duruşma

İzmir’in Foça ilçesi Kocamehmetler Köyü’nde faaliyet gösteren iki taş ocağından biri olan Çetin Damba’ya ait taş ocağına ilişkin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2016 yılındaki “kapsam dışı kararı” bugün 4. İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Foça'da "ÇED Gerekli Değildir" Kararına Karşı Duruşma
07 Haziran 2024 - 11:27

Duruşma öncesinde Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, "Taş ocağı kapatılsın" çağrısında bulundu.

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu adına basın açıklamasını Platform Sözcüsü Ramis Sağlam okudu. Sağlam, taş ocağının yarattığı tahribatları gösteren fotoğraflarla birlikte, “Taş Ocağı İstemiyoruz” sloganları eşliğinde duruşma öncesi protesto gerçekleştirdi. Foça Belediyesi tarafından yargıya taşınan davada, mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti, Kocamehmetler Köyü’nde yapılan incelemeler sonucunda hazırladığı raporda, taş ocağının zeytinliklere ve tarımsal faaliyete ciddi zarar verdiğine dikkat çekti.

Kentsel Sit Alanı ve Eşik Değer

Kocamehmetler Köyü’nün kentsel sit alanı içinde olduğunu belirten Sağlam, “Taş ocakları, saha içinde orman ve mera alanları bulunuyor. Bu ocaklar, köyün mera alanlarına girerek ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’na aykırı üretim faaliyetleriyle telafisi güç zararlara neden oluyor. İzin belgesi 25,02 hektarlık alan için düzenlenmiş olup, ÇED sürecinin Ek-1’de belirtilen 25 hektar ve üzeri çalışma alanı eşik değerini aşmıştır. Bu nedenle ÇED Raporu hazırlama yükümlülüğü bulunuyor” dedi.

Zeytincilik Faaliyetlerine Zarar

Sağlam, sürdürülen taş ocağı faaliyetinin zeytincilik faaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacağı bilinen kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz. Söz konusu taş ocağının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) koşullarını sağlamadığı bilirkişi tarafından tespit edildi” diye konuştu.

Can Güvenliği Tehdidi

“Yaşadığınız evin 20 metre yakınında taş ocağı olur mu?” diye soran Sağlam, Kocamehmetler Köylüleri’nin iş makinelerinin ana kayadan koparma işlemleri sırasında devamlı olarak rahatsız edildiğini söyledi. Taş ocağı faaliyetinin köyde yaşayanların can güvenliğini tehdit eder hale geldiğini belirten Sağlam, mahkemenin bir an önce çevreye ve insanlara zarar veren bu taş ocağını kapatmasını beklediklerini vurguladı. “Mahkeme Bilirkişi Raporu önemli noktalara dikkat çekerek iddialarımızı doğruladı. Taş ocağı köyde tahribata neden oluyor, köy yolunun kenarına kadar inen taş ocağı hem madencilik hem de zeytincilik kanununu yok sayıyor. Mahkemeden çevreye ve insana zarar veren bu taş ocağını kapatmasını bekliyoruz” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum