''Enerji Dönüşümünde Nadir Element Bağımlılığına Dikkat''

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) panelinde yaptığı konuşmada, enerji dönüşüm sürecinde nadir elementlerin temininde çok sayıda ülkeye bağımlılığın önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

''Enerji Dönüşümünde Nadir Element Bağımlılığına Dikkat''
02 Aralık 2023 - 12:34

Stoltenberg, geçmişte doğal gazda Rusya'ya bağımlılığın yaşandığı gibi nadir elementlerde de birkaç ülkenin tedarikçi olmasının riskli olduğuna dikkat çekti. Geçmişte Rus doğal gazına bağımlılığın siyasi bir karar olduğunun anlaşıldığını belirten Stoltenberg, enerji dönüşümünde benzer hataların yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Nadir elementler arasında lantan, seryum, praseodim, neodimyum, prometyum, samaryum, itriyum, evropiyum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, holmiyum, erbium, tulyum, iterbiyum ve lutesyum bulunuyor. Bu elementler, güneş panelleri, piller ve diğer enerji teknolojilerinde kritik öneme sahip.

Çin'in nadir elementlerde dünya lideri olduğuna dikkat çeken Stoltenberg, bu durumun enerji güvenliği açısından risk teşkil ettiğini söyledi. Çin'in bu alandaki üstünlüğünün, diğer ülkeleri enerji dönüşümünde kritik elementlere bağımlı hale getirebileceğine işaret etti.

Stoltenberg, enerji dönüşümünün gerçekleştirilirken nadir elementler ve hammaddeler konusunda tek bir tedarikçiye bağımlılığın risk oluşturabileceğini belirterek, bu alanda güvenilir ve çeşitli tedarik kaynaklarının sağlanması gerektiğini vurguladı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum