Ekosisteme Derin Deniz Madenciliği Tehdidi

Elektrikli araçlar, bataryalar ve temiz enerji teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, kıymetli madenlere olan talebi artırarak enerji sektörünü derin deniz madenciliğine yönlendirdi.

Ekosisteme Derin Deniz Madenciliği Tehdidi
02 Aralık 2023 - 15:25

Bakır, nikel, manganez, çinko, lityum ve kobalt gibi minerallerin okyanus tabanından çıkarılmasıyla ilgili çalışmaların 200 metrenin altındaki derin denizlerde artması bekleniyor. Dünya Bankası'na göre, 2050'ye kadar temiz enerji teknolojilerine olan talep nedeniyle maden üretiminde yüzde 500'lük bir artış öngörülüyor.

Ancak, Alman GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi Kiel'in yaptığı bir araştırma, derin deniz madenciliğinin pelajik derin denizanalarına ciddi zarar verdiğini ortaya koydu. Yapılan çalışmada, denizanalarının okyanustaki ısınma ve madenciliğin neden olduğu tortu bulutlarına karşı stres tepkisi verdiği belirlendi.

Araştırmacılar, denizanalarının mukus üretmeye başladığını ve sürekli mukus üretiminin enerji açısından maliyetli bir tepki olduğunu belirtti. Derin deniz ekosistemlerindeki bu tür etkileşimlerin, gelecekteki derin deniz madenciliği projeleri için çevresel etkileri değerlendirmek açısından önemli olduğunu vurguladılar.

Derin deniz madenciliğinin genişlemesiyle birlikte, çevresel etkilerin yönetilmesi ve deniz ekosistemlerinin korunması için etkili stratejiler geliştirilmesi gerekecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum