Dünya, iklim krizi nedeniyle kendini tüketmeye devam ediyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, çeşitli bölgeler 2023'te küresel ısınma ile bağlantılı aşırılıklara maruz kaldı ve dünya, bilinmeyen bir bölgeye girdi. Bilim insanları, her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Dünya, iklim krizi nedeniyle kendini tüketmeye devam ediyor
28 Kasım 2023 - 17:21

Oregon Üniversitesi öncülüğünde yürütülen araştırmaya göre, dünyanın çeşitli bölgeleri bu yıl, küresel ısınma ile bağlantılı aşırılıklara maruz kaldı ve dünya bilinmeyen bir bölgeye girdi. Araştırmanın başyazarı Dr. William J. Ripple, küresel ortalama sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceğini vurguladı.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın geldiği boyut, dünyanın çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarının hazırladığı ‘2023’te İklim Değişikliğinin Durumu: Bilinmeyen Topraklara Giriş’ raporunda ele alındı.

Rapora göre, dünya iklim değişikliğinin etkisi altında ve bilim insanlarının on yıllardır uyarılarda bulunduğu konular gözle görülmeye başlandı. 2023, iklim değişikliği ile bağlantılı aşırılıkların kaydedildiği bir yıl oldu. Rekor sıcaklıklar, okyanus ısınması, buzul seviyelerinde düşüş gibi olağanüstü durumlar yaşandı.

Rapora göre, 2023'ün Haziran-Ağustos dönemi, kaydedilen en sıcak dönemdi ve dünya temmuz ayında en yüksek günlük ortalama yüzey sıcaklığını gördü. Ayrıca, sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 1,5 dereceden fazla olduğu gün sayısı arttı.

Rapor, küresel ağaç örtüsü kaybının devam ettiğini, buzulların erimesinin hızlandığını ve deniz seviyelerinin yükseldiğini gösteriyor. Ayrıca, orman yangınları, sel felaketleri ve tropikal kasırgalar gibi aşırı hava olayları da artış gösterdi.

Bilim insanları, dünyanın artık "bilinmeyen bir iklim bölgesine" girdiğini ve her geçen gün tehlikeli bir istikrarsızlıkla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için fosil yakıt kullanımının azaltılması, ormanların korunması, ve adil iklim adaptasyonlarına yönelik finansmanın sağlanması gibi acil adımların atılması gerektiği vurgulanıyor.

Raporun başyazarı Dr. William J. Ripple, "Bununla birlikte her 0,1 derecelik ısınma milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanabilir. Bu nedenle gelecekte yaşanabilecek sıcaklık artışlarının önlenmesi çok önemli" diyerek, küresel ısınmanın etkilerini en aza indirmek için acil eylemlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in daha önce "küresel ısınma çağı"nın sona erdiği ve dünyanın "küresel kaynama çağı"na girdiğini ilan ettiği hatırlatılarak, iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası işbirliğinin ve kararlı eylemlerin önemi bir kez daha vurgulanmış oldu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum