DSÖ'den İklim Değişikliğine Karşı Acil Eylem Çağrısı: "216 Milyon İnsan Tehlikede"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP28) ilişkin bir açıklama yaparak iklim değişikliği konusunda acil eylem çağrısında bulundu.

DSÖ'den İklim Değişikliğine Karşı Acil Eylem Çağrısı: "216 Milyon İnsan Tehlikede"
28 Kasım 2023 - 12:34 - Güncelleme: 30 Kasım 2023 - 12:45

DSÖ, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerini müzakerelerin merkezine yerleştirmek ve küresel tartışmaları insan sağlığına odaklamak için sesini yükseltti. Açıklamada, dünyanın hızla ısındığı ve "aşırı hava olayları"nın arttığı belirtilerek bu durumun korkunç sonuçlara yol açtığı vurgulandı.

Son yıllarda meydana gelen aşırı hava olayları sonucunda dünya genelinde hızla ısınmanın yaşandığı ve bu durumun insanların yaşamını olumsuz etkilediği ifade edilen açıklamada, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna göre, yaklaşık 3,5 milyar insanın savunmasız bölgelerde yaşadığına dikkat çekildi.

Açıklamada, 65 yaş üstü kişiler arasında yüksek sıcaklığa bağlı ölümlerin son 20 yılda yüzde 70 arttığına işaret edilerek, iklim değişikliğini 1,5 dereceyle sınırlamanın önemine vurgu yapıldı.

Geçen yıl Pakistan'da yaşanan sel felaketinin 8 milyon insanı yerinden ettiği ve toplamda 33 milyon kişiyi etkilediği belirtilen açıklamada, Dünya Bankası'nın iklim değişikliği nedeniyle 2050'ye kadar yaklaşık 216 milyon insanın yerinden edilebileceği tahminine yer verildi.

DSÖ, iklim değişikliğine karşı sağlık sistemlerini güçlendirmenin zorunlu olduğunu ve hızla harekete geçilmezse sağlık sistemlerinin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı savunmasız hale geleceği uyarısında bulundu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, COP28'de liderlerin sağlıkla ilgili güçlü sonuçlar alması için mücadele etmesi gerektiğini belirterek, "İklimle ilgili daha cesur eylemlerin, sağlığımız ve refahımız üzerindeki muazzam faydalarını göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum