Demir çelik sektöründen Yeşil Mutabakat için yeni Avrupa Birliği projesi

Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki çalışmaları, özellikle de Yeşil Mutabakat’a sağlanacak uyum doğrultusunda uygulamaya geçecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM)’nın başta demir-çelik, alüminyum, elektrik, çimento gibi emisyon yoğun sektörler olmak üzere tüm sektörleri etkilemesi bekleniyor.

Demir çelik sektöründen Yeşil Mutabakat için yeni Avrupa Birliği projesi
16 Şubat 2024 - 18:30

2026'da yürürlüğe girecek olan ve Avrupa'nın ithal ettiği ürünleri karbon salımına göre vergilendiren Karbon Sınır Uyum Mekanizması (SKDM), 2023 yılı içinde yasalaştı ve üç yıllık geçiş dönemi başladı.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, birliğin Avrupa Yeşil Mutabakatı ve SKDM konularındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Bu doğrultuda, "INTER-CLUSTER COLLABORATION FOR CARBON MANAGEMENT (KARBON YÖNETİMİ İÇİN KÜMELERARASI İŞ BİRLİĞİ)" başlıklı AB projesini hayata geçirdiklerini açıkladı. Proje, Avrupa Komisyonu'nun European Green Deal için Sivil Toplum Hareketi çağrısı kapsamında onay aldı ve 2024'te başlamış oldu.

Başkan Ertan, proje kapsamında Türkiye'nin AB'ye ihraç ettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 40'ının AB Karbon Sınır Uyum Mekanizması'ndan etkileneceğini vurgulayarak, projenin genel amacının AB Yeşil Mutabakatı hedeflerine destek olmak ve Sivil Toplum Kuruluşlarının karbon sınır uyum mekanizması ve karbon yönetimi konusundaki kapasitelerini artırmak olduğunu belirtti.

Eylemin özel hedefleri arasında, kümelerin karbon yönetimi ve karbon sınır uyum mekanizması konusundaki kurumsal kapasitelerinin artırılması, küme üyelerinin sınırda karbon düzenleme mekanizması ve karbon yönetimi konusunda hazırlıklı olmalarının sağlanması ve AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlu ulusal mevzuatın hazırlanmasında kümelerin aktif katılımını desteklemek bulunuyor.

Başkan Ertan, 36 ay sürecek projenin, AB Yeşil Mutabakatı doğrultusunda kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi, Türkiye ve AB arasında ortaklıkların geliştirilmesi, en iyi uygulamaların aktarılması ve ülkeler arasında bilgi alışverişi sağlanması gibi hedeflere odaklandığını sözlerine ekledi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum