COP28 Kararına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

COP28 iklim zirvesi, iklim değişikliğinin önlenmesi amacıyla fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısı yaparak tarihi bir anlaşmaya vardı. Ancak, gelişmiş ülkelerin liderleri tarafından alkışlanan bu karar, küçük ada devletleri ve gelişmekte olan ülkelerden eleştirilerle karşılandı.

COP28 Kararına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor
15 Aralık 2023 - 12:39

ABD İklim Elçisi John Kerry, kararı "herkesi bir araya getiren işbirliği ruhuna hayran" olarak değerlendirdi. Ancak, özellikle küçük ada devletleri, alınan kararda kendi temsilcilerinin bulunmamasına tepki gösterdi. Samoa adına konuşan Anne Rasmussen, "Görünüşe göre siz karar alırken gelişmekte olan küçük ada devletleri odada değildi. İhtiyaç duyulan rota düzeltmesinin sağlanamadığı sonucuna vardık" dedi.

COP28 anlaşması, dünyanın fosil yakıtlardan vazgeçme konusundaki kararlılığını yatırımcılara ve politika yapıcılara iletmeyi amaçlıyordu. Ancak, Suudi Arabistan liderliğindeki petrol üreticisi grup OPEC'in güçlü muhalefetiyle karşılaştı. OPEC üyeleri, dünya petrol rezervlerinin büyük bir kısmını kontrol ediyor ve bu kararın ekonomik dengeleri etkileyeceğinden endişe duyuyor.

Gelişmekte olan ülkelerin temsilcisi Bolivyalı Diego Pacheco, gelişmiş ülkelerin iklim krizine öncülük etmede yetersiz kaldığını belirterek, "Fosil yakıtları 2050'ye kadar yaygınlaştırmayı planlayan gelişmiş ülkeler bilime ters düşüyor. Daha fazla eşitsizlik ve adaletsizlik, sorunlara çözüm olmaktan uzak" dedi. Pacheco, "Bir kez daha yeni sömürgeciliğin kurbanı olduk. Bir paradigma değişimine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Anlaşma, fosil yakıt kullanımından aşamalı çıkışı destekleme çağrısında bulunuyor. Ancak, eleştirmenler, metnin hâlâ boşluklarla dolu olduğunu ve 1.5 derece hedefini güvence altına alamadığını savunuyor. Özellikle CCS (Karbon Yakalama ve Depolama) gibi yanlış çözümlere vurgu yaparak, hızlı bir geçişin finanse edilmesi için yeterli desteğin sağlanamadığını belirtiyorlar.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum