Çin'deki olumlu sanayi verileri demir cevheri fiyatlarını yükseltti

Dalian demir cevheri vadeli işlemleri Çarşamba günü, piyasa katılımcılarının ekonomik teşvik beklentisi ve güçlü Çin talebi üzerine güçlü sanayi verilerine tepki vermesiyle üst üste ikinci seansta yükseldi.

Çin'deki olumlu sanayi verileri demir cevheri fiyatlarını yükseltti
28 Aralık 2023 - 17:29

Çin'in Dalian Ticaret Borsası'nda işlem gören demir cevheri, mayıs ayında %0,5'lik bir artışla metrik ton başına 985,5 yuan'a (137,93 $) yükselerek üst üste ikinci yılda da kazanç elde etme eğiliminde. Singapur Borsası'ndaki Ocak ayı demir cevheri göstergesi de %0,5 artarak metrik ton başına 140,22 $'a çıktı.

Çin'in Kasım ayı sanayi karı, genel üretimdeki iyileşme ile çift haneli artışlar kaydetti. Ancak zayıf talep, ticari büyüme beklentilerini kısıtlamaya devam ederek daha fazla makro politika desteği çağrılarına neden oldu.

Çin'in üst düzey planlama organı, ekonomiyi canlandırmak amacıyla Ekim ayında açıklanan tahvil ihracı ve yatırım planı kapsamında ikinci bir kamu yatırım projesi grubunu belirlediğini açıkladı.

Çin'in en büyük devlet bankalarından beşi, hükümetin ekonomiyi destekleme çağrısı yaptığı bir dönemde bazı mevduatların faiz oranlarını düşürerek, borç verme maliyetlerinin düşürülmesi ihtimalini sundu.

Analistlere göre, Çinli çelik üreticileri, Ay Yeni Yılı tatili sırasında üretim ihtiyaçlarını karşılamak için hammadde takviyesi yapabilir, bu da önümüzdeki haftalarda demir cevheri talebinde artışa neden olabilir.

Kuzeybatı Çin'deki bazı şehirler, yoğun sis ve kirlilik nedeniyle evde kalma tavsiyesinde bulunurken, çelik ve kömür üretimini sınırlama kararı aldı.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki çelik göstergeleri karışık bir seyir izledi. En aktif inşaat demiri kontratı %0,1 artarken, filmaşin %0,2 ve paslanmaz çelik %0,3 arttı. Sıcak haddelenmiş rulo ise %0,1 değer kaybetti.

Diğer çelik üretim bileşenlerinde ise Dalian koklaşabilir taş kömürü %1,8 düşerken, kok %0,2 arttı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum