Çankırı'dan 30 Ülkeye Sodyum Bentonit İhracatı Başladı

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından sağlanan danışmanlık desteğiyle gerçekleştirilen yatırım sayesinde, Türkiye'nin önemli madenlerinden sodyum bentonit, katma değerli ürünlere dönüştürülerek 30 ülkeye ihraç edilmeye başlandı.

Çankırı'dan 30 Ülkeye Sodyum Bentonit İhracatı Başladı
07 Aralık 2023 - 12:40 - Güncelleme: 07 Aralık 2023 - 13:33

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda KUZKA Çankırı Yatırım Destek Ofisi danışmanlığında hayata geçirilen yatırım, Çankırı'nın Tüney Köyü bölgesindeki sodyum bentonit madenlerini işleyerek kedi kumu, döküm, sondaj ve yalıtım bentoniti gibi katma değerli ürünlere dönüştürüyor.

Mayıs 2023'te faaliyete geçen fabrikada yıllık 100 bin tonun üzerinde maden işlenebiliyor. Üretilen ürünlerin yaklaşık %20'si iç piyasaya sunulurken, geri kalan %80lik kısım 30 ülkeye ihraç ediliyor. Tam otomasyon sistemine sahip olan fabrikada döküm, sondaj ve yalıtım bentoniti üretimi de devreye alınarak 100 kişilik istihdam hedefleniyor.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, yaptığı açıklamada, Çankırı'da hayata geçirilen yatırımın 30'un üzerinde ülkeye ihracat yaparak 40 civarında istihdam sağlamasıyla örnek bir yatırım olduğunu belirtti. Ajansın danışmanlık desteğiyle Çankırı'ya kazandırılan tesisi, bölgedeki işletmelerin rekabetçiliğini artırma ve yeni yatırımlar çekme misyonları doğrultusunda değerlendirdi.

Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Usta ise teşvik sistemi ve organize sanayi bölgelerinin avantajlarını kullanarak Çankırı'nın cazip bir yatırım yeri olduğunu vurguladı.

Ceylan Maden Firması İşletme Müdürü Mehmet Emre Özen, yatırım sürecinde KUZKA'nın sağladığı danışmanlık hizmetleri sayesinde devlet teşvik ve desteklerinden yararlanarak fabrikayı hayata geçirdiklerini ifade etti. Şu anda kedi kumu üretimi gerçekleştiren fabrikanın ilerleyen aşamalarda ürün yelpazesini genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu yatırımın, Çankırı'nın sodyum bentonit madeni varlığına dayalı olarak gerçekleştirilmiş önemli bir proje olduğu ve Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünü artıracağı öngörülüyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum