Bougainville Copper, Panguna lisansını 5 yıl uzatarak yükselişe geçti

Bougainville Copper'ın (ASX: BOC) hisseleri , Panguna bakır-altın projesi için arama ruhsatı için beş yıllık bir uzatma aldıktan sonra Cuma günü %64,3 artışla 0,575 A$'a yükseldi. Bu, Şubat 2022'den bu yana en büyük gün içi yüzde kazancını gerçekleştirdi. Güney Pasifik'teki Bougainville adası.

Bougainville Copper, Panguna lisansını 5 yıl uzatarak yükselişe geçti
03 Şubat 2024 - 19:30
Eskiden Rio Tinto (ASX:RIO) tarafından işletilen dev Panguna madeni, maden gelirleriyle ilgili yerel protestoların 20.000 kadar insanın ölümüne yol açan bir iç savaşa dönüşmesinin ardından 1989'da kapatıldı. Maden kirliliği ve yerel halka verilecek tazminat konusundaki tartışmalar da çatışmanın merkezinde yer alıyordu.

2001'de imzalanan barış anlaşması savaşı sona erdirdi, bölgenin özerkliğini sağladı ve Bougainville'in Papua Gine'den tam bağımsızlığına ilişkin 2019 referandumunun yolunu açtı. Yerel halk ezici bir çoğunlukla PNG'den kurtulma yönünde oy kullandı ancak bağımsızlıklarının yine de hükümet tarafından onaylanması gerekiyor ve bu da yıllar alabilir.

Rio Tinto  2016 yılında hisselerini dağıtarak madeni fiilen bağışlamıştı. Geriye Papua Yeni Gine ve Bougainville hükümetleri Bougainville Copper Limited'in (BCL) her birinin yüzde 36,4 hissesi kaldı.

Madenin kapatılmasından sonraki yıllarda, atıl durumdaki operasyonun geleceğine ilişkin spekülasyonlar yaygındı. İlgi, 2017'nin sonlarında, yeniden başlatma başvurusunun oylamaya sunulmasıyla zirveye ulaştı, ancak  sonuçlar neredeyse eşit olarak bölündüğü için proje ikinci plana atıldı .

Panguna madeni faaliyete geçtiğinde, PNG'nin gayri safi yurt içi hasılasının %44'ünü oluşturarak dünyanın en büyük madenlerinden biriydi.

2020 yılına ilişkin tahminler, madeni yeniden inşa etmenin ve tam faaliyete devam etmenin yedi ila sekiz yıl ve 5 milyar ila 6 milyar dolar alacağını gösterdi.  

Madende hâlâ yaklaşık 5,3 milyon ton bakır ve 19,3 milyon ons altın bulunduğuna inanılıyor. 

Bougainville Copper'ın hisseleri ASX'te %128 artışla 0,80 A$ ile 1 Kasım 2023'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Şirketin piyasa değeri 320,85 milyon A$ (212 milyon $) seviyesinde bulunuyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum