BM Liderliğindeki Panel, Kritik Minerallerin Madencilikteki Suistimallerini Ele Alacak
Yaklaşık 100 ülkeden oluşan BM liderliğindeki bir panel, "kritik mineraller" madenciliğiyle bağlantılı çevresel zararların ve insan hakları ihlallerinin bir kısmını önlemek için yeni yönergeler hazırlayacak.
Güneş panelleri ve elektrikli araçlar gibi düşük karbon teknolojisinde kullanılan bazı temel hammaddelerin çıkarılması, insan hakları ihlalleri, çocuk işçiliği ve şiddetin yanı sıra ciddi çevresel zararlarla ilişkilendirilmiştir .
Örneğin kobalt madenciliği, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yasadışı çalışma ve insan hakları ihlallerinde artışa yol açtı . Bakır madenciliği bazı bölgelerde ciddi kirliliğe ve çevresel hasara da yol açtı.
Yenilenebilir enerji üretimi için gerekli olan nadir toprak elementleri gibi diğer kritik minerallere yönelik küresel tedarik zinciri de , ekonomilerini düşük karbon temeline kaydıran hükümetler için giderek daha fazla endişe kaynağı haline geliyor.
BM genel sekreteri António Guterres, kritik minerallerin çıkarılması ve tüketimiyle ilgilenen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan bir paneli bir araya getirerek sektörlere yönelik bir dizi yönerge hazırlama talimatlarını verdi.
Cuma günü girişimin açılışında Guterres, "Yenilenebilir enerjiyle çalışan bir dünya, kritik minerallere aç bir dünyadır" dedi. "Gelişmekte olan ülkeler için kritik madenler, istihdam yaratmak, ekonomileri çeşitlendirmek ve gelirleri önemli ölçüde artırmak açısından kritik bir fırsattır. Ancak ancak doğru şekilde yönetilirlerse.”
Hammadde mücadelesinin bazıları için felaket olduğuna ilişkin endişelere değinerek şunları söyledi: “Net sıfıra ulaşma yarışı yoksulları ayaklar altına alamaz. Yenilenebilir enerji devrimi gerçekleşiyor ancak bunu adalete doğru yönlendirmeliyiz.”
Panel tarafından hazırlanan yönergeler yalnızca gönüllülük esasına dayalı olacak ve büyük olasılıkla büyük şirketlerin kendi tedarik zincirlerini denetlemesine dayanacak.
Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü düşünce kuruluşunun sürdürülebilir pazarlar başkanı Laura Kelly şunları söyledi: "Bu iyi bir ilk adım çünkü şu anda her ülke kritik minerallere erişimi kilitleme telaşıyla kendi işini yapıyor.
“Ancak bunların yalnızca gönüllü ilkeler olacağı gerçeği, geliştirilen yönergeler için herhangi bir yaptırım mekanizmasının olmayacağı anlamına geliyor. Sonuçta, gönüllü kurallar ancak onlara bağlı kalmaya istekli olanlar kadar iyidir.”
Kendisi aynı zamanda Yerli halklardan yalnızca sınırlı düzeyde katkı alınacağını ve yerel halkın görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini de belirtti.
Bu Eylül ayında yapılacak BM genel kurulu öncesinde yönergelerin ilk taslağını hazırlayacak olan panele Güney Afrika ve Avrupa Komisyonu başkanlık edecek.
Dünyanın en büyük üreticilerinin çoğu, 21 ülkenin yanı sıra Avustralya, Endonezya, Kolombiya ve Şili dahil olmak üzere AB ve Afrika Birliği'nden oluşan panelde yer alıyor. Çin, ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere en büyük tüketicilerin çoğu da bu gemide yer alıyor.
Dünya Bankası, Uluslararası Enerji Ajansı, sivil toplum grupları ve küresel arzın yaklaşık %40'ını temsil eden maden üreticileri için en büyük küresel ticaret birliği gibi kuruluşlar da bu kapsamda yer alıyor. Ekvador, Bolivya, Arjantin ve gelişmekte olan birçok küçük ülke gibi Rusya da yok.
Odaklanacakları kritik mineraller arasında bakır, lityum, nikel, kobalt ve itriyum, iterbiyum ve neodimyum gibi nadir toprak elementleri yer alıyor. Bunlar rüzgar türbinleri, güneş panelleri, elektrikli araçlar ve akü depolama için gerekli bileşenlerdir.
Hükümetler geçen yıl COP28 iklim zirvesinde küresel olarak yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması konusunda anlaştılar. Bunun sonucunda kritik minerallere olan talebin üç kattan fazla artması bekleniyor.
BM'nin kritik enerji dönüşümü mineralleri panelinin Güney Afrika eş başkanı Nozipho Joyce Mxakato-Diseko, küresel maden kaynaklarının yönetiminde acilen doldurulması gereken bir boşluk olduğunu söyledi.
"Panelin amacı, kimseyi ve hiçbir yeri geride bırakmadan, ortak refahın kilidini açmak için kullanılacak bu minerallerin potansiyelinden yararlanmaya yönelik güven ve kesinlik oluşturmaktır" dedi.
AB'nin enerjiden sorumlu genel müdürü ve diğer eşbaşkan Ditte Juul Jørgensen şunları söyledi: “COP28'de üzerinde anlaştığımız küresel enerji hedefleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve kritik enerji geçiş minerallerinin küresel ölçekte üretimi ve dağıtımında hızlı bir artış gerektiriyor. Küresel ölçekte ve yerel topluluklar için adil ve şeffaf bir yaklaşımın sağlanmasına yönelik ilkeler oluşturacağız.”
FACEBOOK YORUMLAR