Belediyelere çağrı: Çimento sektörü atıklara talip!

Çimento sektörünün çatı birliği Türkiye Çimento Sanayicileri Birliğinin (TÜRKÇİMENTO), Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, dünyanın beşinci, Avrupa’nın lider üreticisi olan Türk çimento sektörünün geçen yıl üretiminin yüzde 10,5 artışla 81,5 milyon tona ulaştığını açıkladı. İç satışlar yüzde 19 artışla yaklaşık 65 milyon tona ulaşırken, ihracat yüzde 28 düşüşle 19,7 milyon ton oldu.

Belediyelere çağrı: Çimento sektörü atıklara talip!
08 Mart 2024 - 16:30

Dünyada sudan sonra en çok tüketilen emtianın beton olduğuna işaret eden Yücelik, bu yıl iç satışların 2023’e benzer rakamlarda seyretmesini ve 2024’ün daha durağan geçmesini beklediklerini söyledi. 120 milyon tona eş değer çimento kapasitesine sahip olan sektörün, Türkiye geneline yayılan 56 entegre ve 21 öğütme olmak üzere toplam 77 fabrikada üretim yaptığını hatırlatan Fatih Yücelik, 2023’te yüzde 18 düşüşle 1 milyar 265 milyon dolar değerinde dış satış olduğunu, toplam cirolarının ise iç satışlardaki ve dolar kurundaki artışla yaklaşık 4,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

FABRİKA VAR ATIK YOK

“Asıl hedefi düşük karbonlu üretim sağlamak olan sektörümüz, yeşil mutabakata uyum, alternatif yakıt ve ham madde kullanımı, enerji verimliliği ve dijitalleşme konularında da titizlikle çalışıyor” diyen Yücelik, Türk çimento sektöründeki sürdürülebilirlik odaklı gelişmeleri içeren ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nun sonuçlarını da açıkladı. Yücelik, sektörde dönüşüm için 1-2 milyar dolar gerektiğini, 2053 net sıfır hedefi için ise bu rakamın 30 milyar doları bulacağını söyledi.Belediyelere çağrı: Çimento sektörü atıklara talip! - 1. Resim

Avrupa’da üretim maliyetinin Türkiye’den az olmasının nedeninin kömür yerine yüzde 80-90 evsel veya çevresel atık kullanmalarından kaynaklandığını anlatan Yücelik, şöyle konuştu: Bizim fabrikalarımız da buna hazır ama atığımız yok. Bizde hâlâ çöpler ayrışmadığı için kömür odaklı gidiyoruz. Çimento fabrikaları aslında doğal bertaraf yerleridir. Bütün atıkları bertaraf edebilir. Belediyelerin elektrik üretimine harcadıkları şey maliyeti kurtarmıyor. Bunların ayrıştırılıp bertaraf merkezi olan çimento fabrikalarına verilmesi gerekiyor. Kömür için yurt dışına para veriyorum. Bu cari açığa neden oluyor. Eğer biz o atıkları kullanabilirsek o kadar az kömür tüketmiş oluruz. 120 dolarlık ithal kömür yerine 40-50 dolarlık atığı tercih ederiz.

ATIKLARI VERİN YAKALIM

Sektörde şu an atık yakma işleminin yüzde 9 civarında olduğunu vurgulayan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da Avrupa’da belediyelerin çimento tesislerine atık yakma işlemi için para verdiğini ancak kendilerinin para da istemediğini belirterek “Bizim birçok belediye katı atık yakıt tesislerinde enerji elde ediyorlar. Karbon salıyorlar. Biz de kömür yakarak karbon salıyoruz. Bunu buralarda yakalım. Ve üstelik belediyeler yakma işlemi için ilave olarak ya mazot kullanıyorlar ya ağır fueloil kullanıyorlar ya da kömür kullanıyorlar. Biz zaten bunları yapıyoruz. Üstüne para da istemiyoruz. Atıkları versinler yakalım. Avrupa’daki ihracatımızı da artıralım çünkü katı atık yaktığımızdan dolayı karbon emisyonumuz nötrleşecek” diye konuştu.

Kilosu 2 lira 10 kuruş olan çimentoda maliyetin yüzde 70’inin enerjiden geldiğini kaydeden Konukoğlu, Türkiye’nin toplam kişi başı çimento tüketim potansiyelinin azami 1.000-1.100 kilolara kadar çıkabileceğini belirterek “Bizim bugün sektör olarak 120 milyon ton kapasitemiz var. Bu kapasite ile bizim nüfusumuz 150 milyon olmalı ki dışarıya satmadan içeride kullanabilelim” ifadelerini kullandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum