Avrupa kömür fiyatları sıkılaşan piyasa ile desteklenebilir

Avrupa merkezli analist, geçen yıl Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olan Kolombiya’nın Asya’dan aldığı kömür talebindeki artış ve ABD’nin kısa süre önce açıkladığı, önemli Rus ihracatçı Suek’e yönelik, şirketin müşterilerine karşı cezai önlemler alınmasını gerektirebilecek yaptırımlar nedeniyle arzda yaşanan belirsizliğe dikkat çekiyor.

Avrupa kömür fiyatları sıkılaşan piyasa ile desteklenebilir
11 Nisan 2024 - 15:01

Analist ayrıca yerli üretimin azalması ve enerji üretiminin artması nedeniyle Çin’den gelen talebin arttığına da dikkat çekiyor.

Analist, “Bununla birlikte, API 2 fiyatlarının yükselmesinin artık ABD kömürü için Avrupa’ya yeniden arbitraj açması nedeniyle, özellikle Avrupa’daki kötü kömür yakma görünümüne baktığınızda, fiyatlardaki son artış muhtemelen çok fazlaydı” diye ekliyor

DBX tahminlerine göre, AB’deki talebin yavaşlaması nedeniyle, kuzeybatı Avrupa’ya yapılan termal kömür ithalatının Şubat ayındaki 2,93 milyon tondan çok az bir düşüşle bu ay yaklaşık 2,79 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Güncel tahminlere önemli Amsterdam, Rotterdam ve Anvers (ARA) ithalat terminallerindeki stoklar geçen ay yaklaşık %8 düşüşle 5,6 milyon tona geriledi.

Çin’in ithalat iştahının arttığına dair işaretlere rağmen piyasanın Asya-Pasifik’teki rakip alıcılardan önemli bir destek alması ise muhtmel görünmüyor.

LSEG Baiş Kömür Analisti Toby Hassall, Çin’in Ocak-Şubat döneminde ithalatını yıllık %23 artırarak 74,5 milyon tona çıkarmasına rağmen ortalama günlük ithalatın Aralık ayına göre %19 düştüğünü söylüyor.

Hassall, “Bu yılın başındaki yavaşlama kısmen Çin’in serbest ticaret anlaşması olmadığı ülkeler tarafından tedarik edilen kömüre uygulanan ithalat vergilerinin yeniden uygulamaya konmasına bağlanabilir” ifadelerini kullanıyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum