Avrupa, Karbonsuz Teknolojilere Rekor Bütçe Ayırıyor

Avrupa Komisyonu, yenilikçi karbondan arındırma teknolojilerinin uygulanmasını desteklemek için 4 milyar Euro'luk rekor bir bütçeyle İnovasyon Fonu'na başvuruları kabul edeceklerini açıkladı.

Avrupa, Karbonsuz Teknolojilere Rekor Bütçe Ayırıyor
19 Aralık 2023 - 10:02 - Güncelleme: 19 Aralık 2023 - 10:10
AB Emisyon Ticaret Sisteminden (AB ETS) elde edilen gelirlerle finanse ediliyor ve yeşil geçiş için karbon fiyatlandırmasının öneminin altı çiziliyor. Komisyon, mevcut toplam fonları artırdı ve temiz teknoloji üretim projelerine ayrılan bütçeyi önceki çağrıyla karşılaştırıldığında iki katına çıkardı. Avrupa'da endüstriyel üretim kapasitesini, teknoloji liderliğini ve tedarik zinciri esnekliğini güçlendirmek için 1,4 milyar Avro mevcut.

Proje ortakları, farklı bütçe ve sermaye harcaması (CAPEX) gereksinimleri olan beş başlık altında hibe başvurusunda bulunabilir:

Genel karbondan arındırma (büyük ölçekli) - CAPEX'i 100 milyon Avro'nun üzerinde olan projeler için 1,7 milyar Avro mevcuttur
Genel karbondan arındırma (orta ölçekli) - CAPEX'i 20 milyon € ile 100 milyon € arasında olan projeler için 500 milyon € mevcuttur
Genel karbondan arındırma (küçük ölçekli) - CAPEX'i 2,5 milyon € ile 20 milyon € arasında olan projeler için 200 milyon € mevcuttur
Temiz teknoloji üretimi - Yenilenebilir enerji, enerji depolama, ısı pompaları ve hidrojen üretimine yönelik bileşenlerin imalatına odaklanan, CAPEX'i 2,5 milyon Avro'nun üzerinde olan projeler için 1,4 milyar Avro mevcuttur.
Pilot - CAPEX'i 2,5 milyon Avro'nun üzerinde olan, derin karbonsuzlaştırmaya odaklanan projeler için 200 milyon Avro mevcuttur.
Projeler, sera gazı emisyonlarını azaltma potansiyeline, yenilikçilik derecesine, olgunluğa, tekrarlanabilirliğe ve maliyet etkinliğine göre değerlendirilecek. İnovasyon Fonu, bir projenin ilgili maliyetlerinin %60'ına kadarını karşılayabilir. AEA'da bulunan projeler başvuruya uygundur ve AB ETS Direktifi'nin yakın zamanda yapılan revizyonunun ardından İnovasyon Fonu çağrıları artık enerji yoğun endüstrilerdeki (havacılık dahil) teknolojilerin yanı sıra denizcilik, karayolu taşımacılığı ve bina sektörlerine de açıktır. ), yenilenebilir enerji veya enerji depolama. Hibe için yeterince olgunlaşmamış veya bütçe kısıtlamaları nedeniyle finansman için seçilmemiş, gelecek vaat eden projeler Avrupa Yatırım Bankası'nın Proje Geliştirme Yardımından (PDA) yararlanabilir.

Sonraki adımlar

Proje yararlanıcılarının 9 Nisan 2024 saat 17:00 (CET) tarihine kadar AB Finansman ve İhale Portalı aracılığıyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin, 7 Aralık 2023'te çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek IF23 Çağrı Bilgi Günü'ne katılmaları şiddetle tavsiye edilir. Bu etkinlik, yeni özellikler hakkında bilgi edinmek, başvuru sürecini keşfetmek ve Avrupa İklim, Altyapı ve Çevre Yöneticisine soru sormak için bir fırsattır. İnovasyon Fonu'nun teklif çağrılarını uygulayan Ajans (CINEA). Yenilik Fonu Ulusal İrtibat Noktaları aynı zamanda çoğu Üye Devlette Bilgi Günleri düzenlemektedir.

Değerlendirme sonuçları hakkında başvuru sahiplerine 2024 yılının dördüncü çeyreğinde bilgi verilecek. Başarılı başvuru sahipleri, 2025 yılının ilk çeyreğinde hibe sözleşmeleri imzalayacak.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum