Artvin Ardanuç Bölge Halkı Tepkili: Maden 844 Futbol Sahası Kadar

Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Gümüşhane ve merkeze bağlı Okumuşlar ile Köseler köyleri halkı, köylerine yapılması planlanan altın madeni projesine karşı güçlü bir tepki gösteriyor. Köseler Köyü Muhtarı Gökhan Demirtaş öncülüğünde toplanan halk, madenin çevresel etkileri ve geleceklerini tehdit ettiği endişesiyle karşı çıkıyor

Artvin Ardanuç Bölge Halkı Tepkili: Maden 844 Futbol Sahası Kadar
25 Ağustos 2023 - 20:17 - Güncelleme: 25 Ağustos 2023 - 20:23

Proje, madenin yaklaşık 844 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayacağı öngörüsüyle özellikle çevre sakinlerinin kaygılarını artırıyor. Köseler Köyü Muhtarı Gökhan Demirtaş, madenin verimli toprakları ve doğayı yok edeceği kaygısını taşıdığını belirterek, "Verimli olan bu kadarlık alanı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla elimizden almak istiyorlar. Gümüşhane'de çıkacak olan madenin atığını bizim köyümüze bırakacaklar. Zaten metrekare olarak az bir alanımız kaldı ve Deriner Barajı nedeniyle aşağıdaki yerleri kamulaştırıp elimizden aldılar. Şimdi buraları da alırlarsa nereye gideceğiz?" ifadelerini kullandı.

Bölge sakinleri, geçmişlerine sahip çıkmak ve doğal güzellikleri korumak için maden projesine karşı çıkıyor. Köseler Köyü Azası Ayhan Onuk, bölgedeki tarihi ve doğal zenginlikleri koruma arzusuyla, "Baraj gölüne topraklarımızı verdik. Şimdi burası atalarımızdan kalan son topraklarımız. Biz bu toprakları maden şirketine satmak için mi fedakarlık yaptık? Doğal güzelliklerimizi ve köyümüzü korumak istiyoruz. Bize sahip çıkılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Altın madeni projesi bölgedeki tarihi ve kültürel değerleri tehdit ediyor. Artvin Salınbaş Çevre Platformu Gönüllüsü ve Köseler Köyü Azası Ayhan Onuk, proje bölgesinde 300 yıllık bir kalenin, 400 yıl öncesine tarihlenen bir cami ve kilisenin bulunduğunu ve bölgenin aynı zamanda doğal sit alanı olan Şarbiyet Şehri'ne ev sahipliği yaptığını belirtti. Onuk, siyanür havuzlarının bu tarihi ve doğal alanlara zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Maden projesine karşı çıkanların arasında Köseler köyü sakinleri yanı sıra Okumuşlar köyü sakinleri de bulunuyor. Hediye Yıldırım, Bursa'dan köye gelerek doğanın tadını çıkarmak isteyen insanların bu güzellikleri koruma çabasını vurgulayarak, "Bir dirhem yerimi ne kıyarım ne de veririm. Bu toprakların havasını trilyonlara değişmem. Buraya insanlar sağlıkları için geliyorlar. Maden projelerine hayır diyoruz." ifadelerini kullandı.

Artvin'in doğal güzelliklerini ve köy yaşamını koruma amacıyla bir araya gelen Artvin halkı, maden projelerinin bölgenin ekosistemine ve geleceğine ciddi zararlar vereceği endişesiyle harekete geçti. Muhtar Gökhan Demirtaş ve bölge sakinleri, maden projelerine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ediyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum