Ana taşeron Çiftay'ın 20 Yıllık Tehlikeli Dansı

Eyüphan Gündoğdu yazdı.. Cinayet baş sanıklarının birine Suç Mahallini temizlemesi için üstüne para veriyorlar !!!!

Ana taşeron Çiftay'ın 20 Yıllık Tehlikeli Dansı
29 Nisan 2024 - 12:02
Altın Madeni Katliâm sanıklarının başında olan Çiftay isimli Şirkete katliam alanındaki 40 milyon ton zehirli toprağı başka alana taşınması işini verdiler!!!

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Köyü'nde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen ve Türkiye'nin en büyük ikinci altın madeni olan Çöpler Madeni'nde yaşanan felaket, madencilik sektöründe sorumluluk ve güvenlik konularını bir kez daha gündeme getirdi. Bu facianın ardında yatan detaylar, 20 yıldır Anagold'un ana taşeronu olarak hizmet veren Çiftay şirketinin rolleri ve sorumlulukları üzerinde durulması gerektiğini gösteriyor.


Çiftay:
 Maden Faciasının Merkezinde

Çöpler Madeni'nde yaşanan ve dokuz işçinin hayatını kaybettiği facia, Çiftay'ın maden işletmeciliğindeki operasyonel rollerine dair ciddi soru işaretleri uyandırıyor. Maden sahasında malzeme taşıma, delme ve patlatma işlemlerini yürüten Çiftay, aynı zamanda yığın liç bölgesinin inşaat ve kaba hafriyat işlerinden de sorumlu.

Çiftay firması, Anagold Madencilik ile imzaladığı sözleşme kapsamında Çöpler Altın Projesi’nin açık ocak işletmesini yapıyor. Sözleşmeye göre Çiftay’ın yükümlülükleri ve iş tanımı oldukça kapsamlı.

Çiftay, saha ve alanın tüm özelliklerini, işin doğasını ve yerel koşulları detaylı bir şekilde incelemeyi ve işi etkileyebilecek tüm faktörleri önceden değerlendirme ve buna göre planlama yapma sorumluluğunu üstleniş.

Çiftay Şirketi, işin gerçekleştirilmesi için gerekli olan tüm ekipman, malzeme, araç ve gereçleri sahaya getirme ve bu ekipmanların kullanıma hazır olmasını sağlayan şirket., işin düzgün bir şekilde yürütülmesi için gereken her türlü lojistik ve teknik desteğin Çiftay tarafından sağlayacağını  taahhüt  etmiş

Alt işverende ‘tali kusur
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan ilk ön Bilirkişi Ön Raporu olayın şirketin sahibi olan SSR ve Türk ortağı ile birlikte, Ayrıca alt işveren şirketlerden Çiftay A.Ş‘nin saha mühendisi ile saha formeni,  sabah liçteki çatlakların tespit edilmesine rağmen tedbir almadıkları için  tali kusurlu bulundu
Raporda yer alan ön tespitler;

**Patlama Saati ve Çatlaklar: İhmal Zinciri**

Savcılığın altın madeni katliamı için yürüttüğü soruşturmada işçilerin ifadeleri ile olayın perde arkası aralanıyor!!

Facianın yaşandığı gün saat 12.00 civarında yapılan patlamalar, Çiftay ve Mürekkepçi gibi firmaların,liç bölgesinde yürüttüğü patlatma, inşaat ve kaba hafriyat işlerinin güvenliğini sorgulatıyor. Bu patlamaların ve ardından tespit edilen tehlikeli çatlakların, kazanın tetikleyicisi olduğu düşünülüyor.




**"Bize Çatlaklar Olduğu Söylendi":
 Alarm Zilleri Çalıyor**

Facianın meydana geldiği gün, Çiftay çalışanlarından gelen "bize çatlaklar olduğu söylendi" bilgisi, alanda ciddi risklerin var olduğunu ve gerekli önlemlerin alınmadığını gözler önüne seriyor. Çatlakların çizgi hat boyu şeklinde süreklilik arz etmesi ve tehlikeli kayma miktarları, facianın önlenebilir olduğunu gösteriyor.

**Çiftay'ın Sorumluluğu Altında Tehlike**

Çiftay'ın maden sahasındaki faaliyetleri ve facianın ardından olay yerinin temizlenmesi gibi kritik işlemlerin yine bu şirket tarafından yürütülmesi, madencilik sektöründe güvenlik ve sorumluluk standartlarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Facianın ardından yapılan incelemeler, Çiftay'ın operasyonel süreçlerdeki etkinliğinin ve sorumluluğunun, kazanın oluşumundaki etkenler ve alınması gereken tedbirler bağlamında detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

**Sorumluluk ve Güvenlik:
Çiftay'ın Cevap Vermesi Gereken Sorular**

20 yıldır Kandalı Amerikalı şirketin ana taşeronu olarak faaliyet gösteren Çiftay'ın, Çöpler Madeni'nde yaşanan faciada üstlendiği roller ve sorumluluklar, madencilik sektöründe güvenlik ve sorumluluk ilkelerinin yeniden değerlendirilmesini ve Çiftayın sahipleri ve genel müdürlerinin faciadaki rolünün açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Çiftay'ın, Çöpler Madeni'ndeki inşaat, patlatma, taşıma, yükleme ve boşaltma işlemlerinde 20 yıla yakın süredir ana taşeron olarak faaliyet göstermesi, şirketin madendeki güvenlik ve sorumluluk ilkelerine olan bağlılığını ciddi şekilde sorgulatmaktadır. Faciaya yol açan tehlikeli çatlakların ve yapılan patlamaların yeterince denetlenmemesi, Çiftay'ın operasyonel süreçlerdeki güvenlik protokollerine ve risk yönetimine olan yaklaşımını gözler önüne seriyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum