ÇİFTAY ALTIN MADEN İŞÇİLERİ: "ÇEVRE VE İŞÇİ SAĞLIĞIMIZ GASP EDİLİYOR"

EYÜPHAN GÜNDOĞDU


Taktım ya bu BATIÇİM'i alan gruba, 

2 gün önce bir yazı yazdım şu saate kadar arayan bitmedi.

Bu grup şirketlere ait altın madenleri çalıştırıyorlar olan, Develi Maden çalışanlarından, Erzincan İliç Maden çalışanlarından telefonlar ve yazmalar günlerdir bitmedi.

Bu İzmir'e sonradan gelen bozuluyor mu acaba suyundan mıdır, havasından mıdır anlamadım.

ÇİFTAY şirketlerinin kurucu Ziya Aydın rahmetli olduktan sonra grup şirketlerin yönetimi  Küçük Mahdum Serdar Yılmaz'a geçmişti.

Serdar Aydın'ın spor ve cemiyet hayatına hızlı girerek özellikle Sivasspor'a harcadığı paralar aile ve CEO tarafından yönetimin başından ayrılmasına neden olmuştu.

Ben bu aile içindeki olayı yazınca kardeşler sosyal medyada fotoğraf paylaşmaya başladı.

Anlayacağınız hayırlı bir işe vesile olduk.

Aile birleşti ama altın madenindeki emekçi işçilerle sorun bitmiyor.

İlk yazımda konuyu buraya dikkat çekmiştim ama Sabit Aydın beni yanlış anlamış olmalı ki işçiler yerine kardeşiyle barış sağlamış.

ÇİFTAY Madencilik İşçileri: "Haklarımızı gasp ediyorlar, çevre ve işçi sağlığı tehlikede" diye günlerdir yazıyorlar bana.

Öncelikle, ÇİFTAY İnşaat Şirketi, Öksüt Madencilik'in taşeronu olarak faaliyet gösteren ÇİFTAY Madencilik'in işçileri tarafından işçi haklarına saygı göstermemekle suçlanıyor. İşçiler, yıllardır haklarının verilmediğini ve ölüm riski altında düşük ücretle çalıştıklarını ifade ediyorlar. Sendika talepleri reddediliyor ve işçiler hak aramak için sokaklara çıkıyorlarmış.

Develi ilçesinde faaliyet gösteren Öksüt Madencilik'in taşeron firması ÇİFTAY Madencilik işçileri, 4 yıl boyunca haklarının verilmediğini belirterek iş bırakma eylemi başlatmışlar.  İşçiler, ölüm riskiyle karşı karşıya olmalarına rağmen düşük ücretle çalıştıklarını dile getiriyorlar. "Hak istediğimizde işten atılıyoruz. Biz haklarımızı almak için buradayız." diyerek taleplerini dile getirmişler.

Yaklaşık 400 maden işçisi, ücretlerde yapılan iyileştirmenin yetersiz olduğunu ifade ederek Develi ilçesi merkezine yürüyüş düzenlemiş ve şirket aleyhine sloganları atmışlardı.

ÇİFTAY Madencilik işçileri, sendika haklarının tanınmasını ve insanca yaşam koşullarının sağlanmasını talep ederek, ana firma olan Öksüt Madencilik şirketinin sorumluluk alması gerektiğini açıklıyorlar,

Madenin sahibi olan Kanada Borsa'sına kayıtlı "Centera Madencilik" Yönetimi işçilerin bu eylemlerinden rahatsız olduklarını Çiftaya’a bildirmiş ve Çiftay da işi kaybetmemek için işçilerin haklı taleplerini kabul etmek zorunda kalmıştı.

Çiftay İnşaat Şirketi: İşçi Hakları ve Çevre Faciasının Sorumlusu mu?

Çiftay'ın taşeronluğunu yaptığı diğer bir Kanadalı altın maden şirketi de Erzincan İliç'te bulunan Anagold Altın Madenidir. 

Çiftay İnşaat Şirketi ayrıca, Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold Altın Madeni'nin taşeronu olarak faaliyet gösterdiği ve burada yaşanan çevre felaketine neden olduğu iddialarıyla da karşı karşıya. 21 Haziran 2022'de meydana gelen maden kazasında, maden şirketinin işlettiği boru hattının yırtılması sonucu yaklaşık 20m³ siyanürlü solüsyon çevreye yayıldı.  Bu çevre olayı örtbas edilemeye çalışıldı, bilim insanları ve çevre örgütleri, siyanür sızıntısının çevreye ve yeraltı sularına zarar verdiği konusunda uyarılar yapmıştı.

Erzincan'daki Çöpler Köyü maden kazası ve Develi'deki işçi eylemleri, dikkatleri bu kez Çiftay İnşaat Şirketi'ne çevirdi. Şirket, hem işçi hakları ihlalleri hem de çevre felaketinin sorumlusu olarak gösterilmişti.

Çiftay İnşaat Şirketi'nin hem işçi haklarına hem de çevreye yönelik bu iddialar, şirketin sorumluluğunu sorgulatan ciddi meseleler olarak gündemde. İşçiler, yaşam koşullarının iyileştirilmesini ve haklarının korunmasını talep ederken, çevre savunucuları ise maden şirketlerinin daha sorumlu bir şekilde faaliyet göstermesini istiyor.

Bu olaylar, Çiftay İnşaat Şirketi'nin geleceği için büyük bir sınavı temsil ediyor. İşçi hakları ve çevre koruma alanlarında daha fazla sorumluluk almak, şirketin itibarını yeniden inşa etmek için atılması gereken adımlar olarak ön plana çıkıyor.

İşçilerin talepleri sadece hakları için değil, çevre ve işçi sağlığı için de önemlidir.

Çiftay Madenciliğin sorumluluklarını yerine getirmemesi, sadece işçileri değil, aynı zamanda çevreyi ve yerel sağlığı da tehlikeye atıyor. Bu gelişmelerin takipçisi olmaya devam edeceğim. Çiftay Madencilik'in işçilerinin ve Çevre haklarını koruma sorumluluğunu taşıdığını unutmamalıdır.

Yarın Çiftay Grubu'nun Batıçim'deki durumunu ve her krizde kendine menfaat sağladığı düşünülen CEO  Gülent Çandaş'ın durum değerlendirmesini yapalım.