İşletme Ruhsatımı aldım, çalışmaya başlıyorum!!!

Duygu Susamaz


Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 25. Maddesine göre: "İşletme ruhsatının düzenlendiği tarihten itibaren muhtemel rezerv alanlarının IV. Grup maden işletme ruhsat sahalarında on yıl, diğer grup maden işletme ruhsat sahalarında beş yıl içinde Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Koduna göre kaynak ve/veya rezerv haline getirilmeyen alanlar taksir edilir. İşletme ruhsatlarında muhtemel rezerv alanlarının Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Koduna göre kaynak ve/veya rezerv alanı haline getirilmesine yönelik yapılacak faaliyetler için Kanunun 17 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmü uygulanır."denmektedir.

İşletme Ruhsatınızı almak demek , saha da çalışma yapabilirsiniz demek değildir. Öncelikle İşletme İzninizi almanız gerekmektedir. Maden Kanunu sizden, ruhsat yürürlük tarihinden itibaren 3 yıl içinde Maden Kanunun 7. maddesine istinaden 3 adet izninizi almanızı ister. Çed Gerekli Değildir Belgesi, Arazi Mülkiyet İzni, İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı... Maden Kanununun 7. Maddesi 16. fıkrasına göre, bu izinler olmadan üretim yapıldığının tespiti halinde 46.579,00 TL idari para cezası uygulanmasını ve faaliyetlerin durdurulacağını belirtmektedir. (Bu bedel 2019 yılına ait olup, 2023 yılında 189.159,00 TL 'ydi)  Yapılan ihlal diğer kamu ve kuruluşlara da bildirilir. Düşünsenize Orman alanını ihlal ediyorsunuz , mapeg den bir ceza, orman dan ayrı ceza yiyorsunuz. Ve bu ihlalin ilk tespitten üç yıl içinde üçüncü kez tekrarının tespiti halinde ruhsatınız iptal oluyor.Yani olay şudur ki, ruhsatınızın her aşamasına dikkat etmek zorundasınız!

Maden Kanunun 7. maddesine göre alınması gereken net 3 izin belirlenmiş olsa da , söz konusu alanınızda alınması gereken kurum izinleri varsa onları da almakla yükümlüsünüz. O yüzden ruhsat alanınızı ve işletme izni olarak belirlediğiniz alanları iyi araştırmak zorundasınız. İşletme ruhsatı yürürlük tarihinden itibaren 3 yıl içinde izinlerinizi almaz ve Genel Müdürlüğe sunmaz iseniz 2023 yılı için güncel bedel olan 315.259,00 TL lik bir idari para cezası ödemek durumunda kalıyorsunuz.İşletme ruhsatları 10 yıllık verilmektedir. Bu 10 yıl içerisinde izinleri almaz iseniz, 10 yıl sonunda işletme ruhsat sürenizi uzatamıyorsunuz.

Bahse konu olan izinleri süresi içinde aldığınız ve Genel Müdürlüğe sunduğunuz takdirde İşletme İzninizi almaya hak kazanıyorsunuz. İşletme İzninin yürürlük tarihinden itibaren Devlet Hakkına tabii olacaksınız. Saha da çalışmaya başlayabilmek için bir  Maden Mühendisinin sahanıza Daimi Nezaretçi olarak atanması ve e-maden üzerinden e- sevk fişinizin olması gerekmektedir. Bunların hepsi tamamsa evet artık çalışmaya başlayabilirsiniz. Çalışma yaparken de projede belirttiğiniz yıllık üretim miktarının %30 'undan az olmaması gerekmekte olduğunu da hatırlatırım.