İşletme İzni Alımı Sonrası Dikkat Etmem Gereken Hususlar Nelerdir?

Duygu Susamaz


İşletme  İzninizi aldığınız andan itibaren yapacağınız işletme faaliyetleri işletme projesine uygun olarak yürütülmek zorundadır. Bir nevi vermiş olduğunuz beyanların uygulamasından ve doğruluğundan sorumlusunuz. O yüzden ocakta çalıştıracağınız teknik ekibinizin  , proje beyanı üzerinden gitmesi gerekmektedir. Gidilmemesi halinde ruhsat sahibi olarak size  ve  teknik personelinize ilgili kurumun ceza uygulaması söz konusu olacaktır. Yani kamu alanlarına mesafelerinizden tutunda, patlatmalı çalışacak ocaklardaki mesafe kontrolleri, basamak stabilitesi,  basamak yükseklikleriniz, basamakların  şev açıları, basamak yükseklikleri, iş güvenliğine kadar gitmektedir. Dolayısıyla çevreye ve insana zarar vermeyecek şekilde güçlü, işi bilen bir ekip kurmanız gerekmektedir.
Üretim yönteminiz açık işletme şeklinde olacaksa;

Basamaklarda ocak stabilitesi sorununa çözüm bulmalısınız ( heyelan,kaya düşmesi,duraysızlık gibi) ve  üretim faaliyeti sürdürülen ocaklarda proje basamak yüksekliğinin iki katının, üretim yapılmayanlarda üç katının aşılmış olması,

Basamak genişliklerinin, faaliyette bulunulan ocaklarda projede beyan edilen veya ocakta kullanılan iş makinelerinin rahatça manevra yapabileceği genişlikte olmaması ya da üretim faaliyeti olmayan ocaklarda projede beyan edilen basamak genişliğinin %50'sinden az olması,

İşletme Projesinde beyan edilen basamak şev açısının %20 den fazla olması, stabilite sorunun olması ,askıda malzeme olması,işletme açısından tehlikeli hallerin oluşmasını engellemeniz gerekmektedir. Bu tehlike hali giderilinceye kadar, işletmedeki güvenliğin sağlanması için gereken faaliyetlere devam edilirken ,üretim faaliyetlerine izin verilmez. Üretim yönteminiz kapalı işletme şeklinde olacaksa;

 İşletme projesine aykırı olumsuz durumun tehlike oluşturması,

 Ocağın yer üstüne en az iki ayrı yolla bağlanmaması,

 Havalandırmanın projeye uygun yapılmaması,

Ocak genelinde yeterli tahkimatın yapılmaması ve/veya yanıcı ve patlayıcı gaz geliri olan ocaklarda; panoların iki ayrı yolla bağlantısı yapılmadan üretim yapılması, ocak genel havalandırmasının emici mekanik (cebri) olarak yapılmaması ve su sızıntılarına ilişkin yeterli tahliye sisteminin bulunmaması, gibi işletme açısından tehlike oluşturan hallerde, söz konusu ocakta işletme açısından tehlikeli durum giderilinceye kadar işletme güvenliğinin sağlanmasına yönelik faaliyetler dışındaki maden işletme faaliyetleri ve sevkiyatı doğrudan durdurulur.

*İşletme projesine aykırı tehlikeli durum nedeniyle faaliyeti durdurulan ocaklar için tehlikeli durumun giderilmesi için altı aylık süre verilir. Altı aylık süre içerinde, tehlikeli durumun giderilmemesi halinde Kanunun 29. maddesi, 1. fıkrasına göre idari para cezası uygulanır ve ocaktaki işletme faaliyeti tamamen durdurulur.
*İşletme faaliyeti durdurulan ocakta , durdurulmadan önce tespit edilmiş madenin sevkiyatına izin verebilir.
* Maden işletme faaliyetleri durdurulan ocaklarda, durdurma sebebinin giderildi ve faaliyetin durdurulmasının kaldırılması için YTK tarafından hazırlanan teknik raporla Genel Müdürlüğe bildirilir. Bunun kontrolü Genel Müdürlüğün uzaman ekiplerince kontrolü yerinde tetkik edilmesi sonucunda ocakda ki faaliyetin durdurmasının kaldırıldığında dair Valiliğe yazı yazar ve işletme faaliyetine ve maden sevkine izin verir.  
*Aynı alanda ayrı veya aynı gruplara ait madencilik faaliyetlerinin çakışmasından dolayı, ruhsat sahipleri arasında uyuşmazlık çıkması veya kendi aralarında mutabakat sağlayamamaları hâlinde, çevre ve/veya işletme açısından tehlike oluşturan durumların giderilmesi, rezervin verimli olarak değerlendirilmesi, madencilik faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi gibi hususlar göz önünde bulundurularak Genel Müdürlükçe yerinde inceleme yapılır. İnceleme sonucunda bu alanda ayrı ayrı çalışma imkânının tespiti hâlinde, çalışma esasları Genel Müdürlükçe belirlenir. Bu mümkün değilse öncelik hakkı esas alınarak faaliyete izin verilir. Faaliyetlerin Genel Müdürlükçe belirlenen çalışma esaslarına uygun olarak yürütülmediğinin tespiti durumunda bu alandaki maden işletme faaliyetleri durdurulur.
*Ruhsat sahasında meydana gelen kazaları faaliyeti gerçekleştiren ve daimi nezaretçi Genel Müdürlüğe bildirmekle yükümlüdür.
* Maden çalışanları zorunlu ferdi kaza sigortası kapsamındaki ruhsat sahalarındaki ocaklarda yürütülen madencilik faaliyetlerinde çalışanlar için Zorunlu Ferdi Kaza Sigorta Poliçesi yaptırılması zorunludur. Aksi takdirde bu ocaklarda asgari sigortalama şartlarının sağlanmasına yönelik faaliyetler dışındaki maden işletme faaliyetleri durdurulur. Asgari sigortalama şartlarının tamamlanması durumunda faaliyetlere izin verilir.

Özetle:
İşletmelerde maden işletme faaliyetleri sürdürülürken ocakta genel ve basamak şev açısı, basamak yüksekliği, basamak genişliği, heyelan, alt yapı, çeşme, kaynak, kaptaj, kuyu ve benzeri yer altı suyu yapılarına bırakılması gereken mesafelere uyulmaması gibi nedenlerle ilgili olarak işletme projesine aykırı olumsuz bir durumun tespiti halinde, söz konusu ocakta gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınması ve çalışmaların yapılabilmesi için ruhsat sahibine altı aya kadar süre verilir. Verilen sürenin sonunda işletme projesine aykırı olumsuz durumun ve/veya durumların devam ettiğinin tespit edilmesi halinde, Kanunun 29 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince idari para cezası uygulanarak işletme projesine aykırı olumsuz durumun ve/veya durumların giderilmesine yönelik faaliyetler dışında söz konusu ocaktaki üretim faaliyetleri durdurulur. Verilecek altı aylık sürenin başlangıcı, sahanın coğrafik konumu, projedeki termin planı ve mevsimsel şartlar dikkate alınarak Genel Müdürlükçe belirlenir.