Zimbabwe'nin altın üretimi yüzde 15 düştü

Elektrik kesintileri ve kur dalgalanmalarının üretimi etkilemesi nedeniyle Pazartesi günü yayınlanan resmi veriler, Zimbabve'nin 2023 yılında bir önceki yıla göre %15 daha az 30 metrik ton altın ürettiğini gösterdi.

Güney Afrika ülkesi bir zamanlar kıtanın en büyük altın üreticileri arasında yer alıyordu ancak uzun süren ekonomik krizin yatırımcıları uzak tutması nedeniyle bölgesel akranları Gana, Mali, Burkina Faso, Gine ve Tanzanya'nın çok gerisinde kaldı.

Zimbabwe büyük ölçüde yeterince araştırılmamış durumda ve özellikle yüzyılın başında beyazların sahip olduğu çiftliklerin ele geçirilmesinden sonra, hükümet politikası ve mülkiyet haklarına ilişkin endişeler nedeniyle, işletmedeki madenleri sermaye toplamakta zorlanıyor.
Üretim, Zimbabwe'nin siyasi ve yüksek enflasyon krizinin doruğunda olduğu 2008 yılında sadece 3 tona düştü. Üretim son yıllarda toparlanarak 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 35 tona ulaşsa da ülke, önemli potansiyeline rağmen hâlâ bölgedeki benzerlerinin gerisinde kalıyor.

Ülkede üretilen tüm altını işleyen devlet kurumu Fidelity Rafinerileri'nden alınan verilere göre, ülkenin 2023 yılındaki 30,11 tonluk altın taşıması, hükümetin bu yılki 40 tonluk hedefinin gerisinde kaldı.

Zimbabveli altın üreticileri, ülkedeki diğer tüm ihracatçılarla birlikte kazançlarının yüzde 75'ini ABD doları, geri kalanını ise yalnızca geçen yıl değerinin yüzde 80'inden fazlasını kaybeden yerel para birimi cinsinden alıyor.

Ülke ayrıca, eskiyen kömürle çalışan santrallerinin sık sık arızalanması nedeniyle yoğun elektrik kesintileri yaşadı; Kariba hidroelektrik santralindeki üretim ise düşük su seviyeleri nedeniyle kısılmaya devam ediyor.

Zimbabve'deki altının büyük kısmı küçük ölçekli operatörler ve zanaatkar madenciler tarafından üretiliyor; bu, ölçeğin avantajlarından ve verimliliğinden yoksun, oldukça parçalı bir yapı.

Ülkenin önde gelen altın üreticilerinden bazıları arasında devlete ait Kuvimba Madencilik Evi, Caledonia Mining Corporation, Padenga ve RioZim yer alıyor.