Yeşilüzümlü'deki krom tesisi davasında yeni gelişme
Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Mahallesi'nde, ÇED gerekli değildir kararına karşı yurttaşların açtığı davada, mahkemenin istediği ek bilirkişi raporunda krom konsantre tesisine olumlu görüş veren maden mühendisliği bilirkişisinin raporu eksik hazırlandığı gerekçesiyle ikinci defa ek rapor talep edildi.
Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Mahallesi'nde Eti Elektrometalurji A.Ş. tarafından planlanan Krom Konsantre Tesisi projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararına karşı başlatılan davada, mahkeme heyeti maden mühendisliği bilirkişisinden ikinci defa rapor talep etti.
Mahkeme kararında, ilk bilirkişi raporunun eksiklikler içerdiği ve maden mühendisi bilirkişisinin yeterli inceleme ve değerlendirmeyi yapmadığı belirtildi. İlk raporda maden mühendisliği ve çevre mühendisliği bilirkişileri ÇED gerekli değildir kararına uygun görüş bildirirken, jeoloji, ziraat ve orman mühendisliği bilirkişileri projenin çevresel etkileri konusunda olumsuz görüş bildirmişti.
Yapılan ikinci bilirkişi incelemesi sonucunda jeoloji mühendisliği tarafından bölgede yeterli bilgi eksikliği ve madencilik faaliyetlerinin olası olumsuz etkilerine dair endişeler dile getirildi. Ziraat mühendisliği de projenin çevresel etkileri konusunda yetersiz bilgiye vurgu yaparak projenin yer altı sularını ve çevreyi olumsuz etkileme potansiyeline işaret etti.
Mahkeme, somut verilere dayalı açıklamalar yapılması ve bilirkişi raporlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine hükmetti. Yeniden düzenlenecek raporlarda, projenin çevresel etkilerinin detaylı olarak incelenmesi ve çevreye olası zararların önlenmesine yönelik somut verilerin sunulması istendi.
Eti Elektrometalurji A.Ş. tarafından başlatılan projenin ÇED süreci, dava sürecindeki bu gelişmelerle birlikte yakından takip edilmeye devam ediyor. Projenin yerel halk ve doğa üzerindeki etkileri ve mahkeme süreci, bölge ve çevre ile ilgilenen tarafların dikkatle izlediği konular arasında yer alıyor.