Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Sendika Arasında Toplu Sözleşme İmzalandı

işçilerin madene giriş ve çıkışlarında üsteleri aranabilecek. Sözleşme hükümlerine göre; 'İşçiler işverene karşı işçileri kışkırtacak ve gücendirecek hareketlerden kaçınacak, kumar oynamayacak, ölseler bile demirbaş olarak kaydedilen kişisel koruyucu donanımları işverene iade edilecek, aksi halde bedeli tahsil edilecek.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Genel Maden İş Sendikası arasında, Amasra maden faciasının ardından ilk toplu iş sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmeyle, maden işçilerine yeni sorumluluklar ve kurallar getirildi. Sözleşmeye göre:

İşçilerin madene giriş ve çıkışlarında üstleri aranabilecek.

İşçilerin işverene karşı saygılı ve düşmanca olmayan bir tavır sergilemeleri gerekecek.

Kumar oynama ve kişisel koruyucu donanımları iade etmeme durumunda bedel ödemek gibi cezalar öngörülecek.

İşçiler, iş yerlerini temiz tutmak, kumar oynamamak, içki içmemek, silah taşımamak ve bu kurallara uymak zorunda kalacaklar.

İşçiler, kişisel koruyucu donanımları işverene iade etmezlerse, bedelini ödemek zorunda kalabilirler.

Ayrıca, maden işçilerinin maaşlarında da iyileştirmeler yapıldı. Günlük brüt çıplak ücreti 500 TL'nin altında olan işçilerin maaşları, 500 TL'ye yükseltilecek. İlk altı ayda yüzde 45 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayda yüzde 15 artı enflasyon farkı, üçüncü altı ayda yüzde 10 artı enflasyon farkı, ve dördüncü altı ayda yüzde 10 artı enflasyon farkı oranlarında ücret artışları yapılacak.

toplu sözleşme sendika türkiye taşkömürü kurumu hak i̇şçi madenci maaş sorumluluk