Türkiye'nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası: Net Sıfır Senaryosu
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM), Türkiye'nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası'nın üçüncü ve son raporunu Dubai'deki İklim Zirvesi COP28'de açıkladı. "Net Sıfır Senaryosu" adı verilen bu senaryo, Türkiye'nin karbon emisyonlarını 2018 seviyelerine kıyasla 2030'da yüzde 32 ve 2050'de yüzde 68 oranında azaltabileceğini gösteriyor.
Rapora göre, Türkiye bu hedeflere ulaşmak için kömürü aşamalı olarak devreden çıkarmalı, yenilenebilir enerjiye (özellikle güneş ve rüzgar) hızla geçiş yapmalı, iletim sistemindeki esneklik seçeneklerini kullanmalı (pompaj depolaması, bataryalar vb.), sanayi, ulaşım ve binalarda elektrifikasyon ve enerji verimliliği uygulamalıdır.
Net Sıfır Senaryosu'na göre, kömür yakıtlı enerji santralleri 2035'e kadar büyük ölçüde, tamamı ise 2040'a kadar tamamen kapatılabilecek. Bu senaryo, Türkiye'nin net sıfır CO2 emisyonu hedefine ulaşmasını sağlayacak temel stratejileri ortaya koymaktadır.
Ayrıca, Türkiye'nin Karbonsuzlaştırma Yol Haritası'nın maliyet analizi kısmı, net sıfır senaryosundaki dönüşümün toplam maliyetinin 2020-2030 yılları arasında 171 milyar dolar olduğunu göstermektedir. Bu maliyetin büyük bir kısmı azalan yakıt tüketiminden kaynaklanan toplam faydalardan karşılanacaktır.
Rapor, Türkiye'nin karbonsuzlaşma sürecini belirli bir takvim ve öncelik sırasına göre planlamak üzere beş yıllık dönemlerle ayrıntılı bir şekilde incelerken, elektrik sektöründeki dönüşümünün stratejik bir plana dayandığını ve bu alanda atılacak adımları net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Bu rapor, Türkiye'nin iklim hedeflerine ulaşmak için karbonsuzlaşma yolunda attığı adımları ve bu yöndeki geleceğe dair planlarını şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır.