Türkiye Merkezli Şirketten Afganistan'da Maden Yatırımı

Afganistan'da Taliban yönetimi, ülkedeki yedi maden sahasının işletmesi için bazı şirketlerle anlaşma imzaladı. Şirketlerden biri Türkiye merkezli.

Taliban'ın yeni yönetimi, Afganistan'ın Tahar, Herat ve Logar vilayetlerinde bulunan altın, bakır, kurşun, çinko ve demir gibi değerli maden kaynaklarının işletilmesi için yerel ve yabancı şirketlerle imzalanan anlaşmaları duyurdu. Bu anlaşmalar, ülkenin ekonomik potansiyelini harekete geçirerek toplamda 6 milyar 557 milyon dolarlık bir yatırımın önünü açacak.

Taliban'ın Maden ve Petrol Bakan Vekili Şehabeddin Dilaver, bu yatırımın Afganistan'ın kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti. Afganistan, lityum, demir, kömür, bakır, altın, çinko, kurşun, doğal gaz, petrol, zümrüt, lacivert taşı, yakut gibi zengin maden ve değerli taş yataklarına sahip. 

Taliban yönetimi, 2023 başlarında Çinli CAPEIC şirketi ile Amu Nehri Havzası'ndan petrol çıkarma anlaşması yapmış ve bu doğrultuda Sar-i Pul vilayetinde petrol üretimine başlamıştı. Taliban, uluslararası yatırımcıları ülkenin enerji ve maden kaynaklarına yatırım yapmaya davet etmeye devam ediyor.

maden türkiye afganistan maden gazetesi haber