Türkiye Ekonomisi Üçüncü Çeyrekte Yüzde 5,9 Büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Bu verilere göre, GSYH 2023 üçüncü çeyrekte yüzde 5,9 artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak hesaplanan bu büyüme, ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor.

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, yılın üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 79,8 artarak 7 trilyon 681 milyar 432 milyon lira oldu. GSYH'nin cari fiyatlarla ABD doları bazında değeri ise 295 milyar 815 milyon olarak kaydedildi.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde inşaat sektörünün yüzde 8,1, sanayi sektörünün yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetlerinin yüzde 5,1, hizmet sektörünün yüzde 4,3 oranında büyüdüğü görüldü. Ayrıca, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinde yüzde 3,6, gayrimenkul faaliyetlerinde yüzde 2,7, diğer hizmet faaliyetlerinde yüzde 2,2, bilgi ve iletişim faaliyetlerinde yüzde 1,7, tarım sektöründe yüzde 0,3 artış yaşandı. Ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar ise yüzde 16,5 oranında arttı.

Böylece Türkiye ekonomisi, Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden bu yana üst üste 13 çeyrek büyümüş oldu. Önceki çeyreklere ilişkin büyüme rakamlarında revizyona gidildi.

Ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşen büyüme, Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir toparlanma sürecinde olduğunu gösterdi.