Türkiye'de 13 Kurumdan Kömürden Acil Çıkış Çağrısı

Türkiye'de yaşam alanlarını korumak adına yıllardır ekoloji mücadelesi vermekte olan 13 kurum, COP28'den somut taahhütlerin çıkması için çağrıda bulundu, yurttaşlar kömürden çıkış planı hazırlanması için talepte bulundu.

Türkiye'nin 11 şehrinden 13 yerel kurum, Kömürden Adil Çıkış: Hedef 2030 kampanyası kapsamında ortak bir açıklama yaparak İklim Zirvesi'ne somut taahhütlerde bulunulmasını talep etti. Bilimsel verilere vurgu yapılan açıklamada, küresel ısınmayı 1,5 C° sınırında tutabilmek için 2030'a kadar emisyonların yüzde 45 azaltılması ve 2050'de net sıfır emisyona ulaşılması gerektiği belirtildi.

Talepler arasında, kömürden çıkışı içeren adil bir planın hazırlanması, Türkiye'nin Ulusal İklim Eylem Planı'nın güncellenmesi, kömürden adil çıkışa yönelik politikaların bir an önce başlatılması gibi maddeler bulunuyor. Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin COP28'de "kömürden çıkış" konusundaki tutumunun kabul edilemez olduğu vurgulanarak, kömürün iklim krizinin ana faili olduğu belirtildi.

Çağrıcı kurumlar arasında Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği, Bursa Nilüfer Gençlik Meclisi, İzmir Foça Çevre ve Kültür Platformu gibi yerel kurumlar bulunuyor. Kömürden Adil Çıkış Hedef 2030 kampanyası, Türkiye'nin farklı bölgelerinde kömürün neden olduğu çevresel ve sosyal sorunlara dikkat çekerek, sürdürülebilir enerji politikalarının benimsenmesini savunuyor.