Tülek: "Madencilikte dışa bağımlıyız"
TMMOB Maden Mühendisleri Odası İl Temsilciliği ve Çanakkale Madenciler Derneği ortaklığında, gala yemeği düzenlendi.
Kolin Otel’de gerçekleşen etkinlikte, Maden Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Oğuz Benli ile Çanakkale Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Tülek’in konuşmaları dikkatle takip edildi.
“Bu sene ki programımızda, Celal Şengör hocayı getirmeyi planlamıştık”
Maden Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Oğuz Benli, “Aslında biz her yılki etkinliğimizde, gün içerisinde panel, çalıştay, söyleşi gibi oturumlarla, Çanakkale madenciliği hakkında bir takım etkinlikler düzenliyorduk. Bu sene ki programımızda, Celal Şengör hocayı getirmeyi planlamıştık. Hocamızın sağlık sorunları dolayısıyla maalesef bu programı gerçekleştiremedik. Ancak önümüzdeki dönem için sözünü aldık. 4 dönemden beri yürüttüğüm İl Temsilciği sürecinde Üniversitemiz ile işbirliğine çalışmalar yürüttük. Sektörümüzün kıymetli temsilcilerinin katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.
“Çanakkale madenciliğine baktığımızda, her geçen dönemde aktif çalışan üye sayımız artıyor”
Çanakkale madenciliğine baktığımızda, her geçen dönemde aktif çalışan üye sayımız artıyor. Çanakkale’de madencilik hızla gelişen, büyüyen, ülke ekonomisine değer katan bir yapı içerisindedir. Bunu bir adım daha ileriye götürmek de bizim için gurur vericidir” ifadelerinde bulundu.
“Ülkemizde kişi başına çıkarılan maden miktarı yaklaşık 10 Ton”
Çanakkale Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Tülek, “Türkiye’de 2022 yılında 826 Milyon Ton maden çıkartıldı. Bir başka ifade ile ülkemizde kişi başına çıkarılan maden miktarı yaklaşık 10 Ton. Vatandaşlarımızın ve sanayinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yetmediği için ihtiyacımızı, ciddi bedeller ödeyerek ithal ederek karşılıyoruz. Madencilikte dışa bağımlıyız.
Ülkemizde 2022 yılında kömür ihtiyacının yüzde 60’ını, çinko ihtiyacının yüzde 98’ini, Alüminyum ihtiyacının yüzde 95’ini, altın ihtiyacının yüzde 90’ını, demir-çelik ihtiyacının yüzde 65’ini ithal ederek karşılıyoruz.
“Neden ithalat yapıyoruz?”
Ülkemizin maden ithalatına ayırdığı para 2015 yılında 29.3 Milyar Dolar iken 2022 yılında 79.4 Milyar Dolara çıkmıştır. Ayrıca, petrol, madeni yağlar ve doğalgaz ithalatımızın faturası da 2022 yılında 83.5 Milyar Dolar olmuştur. Madencilik kaynaklı dış ticaret açığımıza çözüm kendi maden kaynaklarımızı değerlendirmek varken, neden dışarıdan maden alıyoruz? Neden ithalat yapıyoruz?
Çevreye duyarlı, güçlü bir madencilik sektörü yaratarak, sanayimizin, enerji, maden ihtiyacını kendi maden kaynaklarımızdan karşılayabildiğimiz zamanda dış ticaret açığını da azaltabiliriz.
“Sürdürülebilir bir çevre politikasını dengeli bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir”
Enerji ve madencilikte dışa bağımlılığımız her geçen yıl arttığı için çok ciddi bedeller ödemeye devam ediyoruz. Madencilik sektörü tüm sanayi sektörü için kaynak yaratan bir sektördür. Doğal kaynakları kullanmadan, insanların ve toplumun ihtiyacını karşılamak mümkün değildir. Toplumun ihtiyaçlarını karşılarken, sürdürülebilir bir çevre politikasını dengeli bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Madencilik ve çevre dengesini iyi yürüten ülkelerde madencilik faaliyetleri çevre için bir tehdit olarak görülmezken, bu dengeyi yönetemeyen ülkelerde ya çevre ya madencilik anlatışı ön plana çıkmaktadır.
“Çevreye saygılı madencilik yapılabilir”
Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için çevre ve maden üretim dengesi korunarak ne madenden ne de çevreden vaz geçmeden, çevreye saygılı madencilik yapılabilir.
“Toplam 12 Milyon Hektar alan madenciliğe kısıtlı bölge ilan edilmiş”
Toplam 12 Milyon Hektar alan madenciliğe kısıtlı bölge ilan edilmiş, madencilik yapımının izne bağlı olduğu yerlerde ise yasal maden arama ve çıkarma faaliyetleri sürekli doğa katlediliyor yalanları ile yasa dışı faaliyetlerle durdurulmaya çalışılmaktadır.
“Orman meselesi ülkemizde ayrı bir trajedi”
Orman meselesi ülkemizde ayrı bir trajedi. Türkiye’deki tüm orman alanlarının sadece 1.000’de 3’ü tüm madencilik faaliyetleri için geçici olarak kullanılmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2022’de 25.5 Milyon metreküp endüstriyel odun, 4.5 Milyon metreküp yakacak odun olmak üzere toplamda 30 Milyon Metreküp kesim yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe konuk olarak katılan Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Aykut Akdemir de kısa bir konuşma yaparak, katılımcıları selamladı.