Trabzon Araklı'da Maden Çalışmaları Başlatıldı!

Trabzon'da Düzköy ilçesinin yanı sıra Araklı ilçesinden de maden çıkarılması için harekete geçildi. Araklı'dan bakır maden çıkarılması istendiği öğrenilirken, ÇED süreci devam ediyor

Trabzon’un Düzköy ilçesinin yanı sıra Araklı ilçesinden de maden çıkarılması için resmi süreç başlatıldı. Düzköy ilçesinden çıkarılmak istenen madene karşı bölge halkı birlik okurken, Araklı'nın Dağbaşı Çankaya mevkii ile Erenler Kükürtlü ve Kayacık mahallelerinden madem çıkarılması için ÇED raporu hazırlandı.     Düzköy'de Çevre ve Yaşam Platformu madene karşı mücadele ederken, Araklı ise hazırlanan 400 sayfalık ÇED raporunu inceleyerek madenin bölgeye olası zararlarını araştırmaya başladı.   ARAKLI’DA MADEN ARAMA SAHASI ÇOK SAYIDA KÖYÜ ETKİLİYOR Trabzon Araklılı olan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş, ilçeden çıkarılmak istenen bakır madenine ilişkin açıklamalarda bulundu. Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş, "Araklı Dağbaşı Çankaya mevkii, Erenler, Kükürtlü ve Kayacık mahalleleri bölgesinde 2 yıl süreyle bakır madeni çıkarılacaktır. Ayrıca maden arama alanı çok sayıda köyümüzü etkilemektedir ve içine almaktadır. Çıkarılan maden rezervi direkt satılacak şekilde projelendirilmiştir." açıklamasında bulundu.

MADENCİLİK FAALİYET ÇOK HASSAS BİR BÖLGEDEDİR”

Madenlerin ekonomiye kazandırılırken, yerleşim yerlerine ve tarım alanlarına olan etkisinin de göz ardı edilmemesini isteyen Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş, "Doğal zenginliklerimizin üretilmesi, ekonomiye kazandırılması yönünde itirazımız yoktur.

 

Ancak bu maden çıkarılırken çevredeki yerleşim yerlerine, tarım alanlarına, hayvancılığa, bölge insanına ve Karadere'ye vereceği zararlar tüm Araklı’yı ve hepimizi ilgilendirmektedir. Madencilik faaliyeti çok hassas bir bölgededir. Çevre etki değerlendirme (ÇED) süreci başlamış olup çevre etki değerlendirme dosyası Trabzon Çevre İl Müdürlüğü sayfasından görülebilir.

 

Proje dosyası yaklaşık olarak 400 sayfa civarındadır." ifadelerini kullandı. ÇED dosyasını incelemeye başladığını ifade eden Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş, dosyaya ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaşacağını da ilan etti.