TENMAK'tan Türkiye'ye Nadir Toprak Elementleriyle İlgili Kritik Çalışma

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu'na (TENMAK) bağlı Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Belma Soydaş Sözer, kritik ham maddelerin tedarik zincirindeki öneminin giderek arttığını belirtti.

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Kocaeli'de gerçekleştirilen "Battery Day - Kritik ve Stratejik Hammaddeler" çalıştayında, nadir toprak elementleri ve diğer kritik elementlerin teknolojisinin üretimini geliştirmek üzere yapılan araştırmalar paylaşıldı.

Sözer, çalıştayda yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji üretimi için gerekli olan kritik ham maddelerin tedarikine odaklanmanın önemine vurgu yaparak, bu malzemelerin tedarik zincirindeki aksaklıkların, ülkeler arası çatışmalar ve ambargolar nedeniyle daha iyi anlaşıldığını belirtti. Sözer, özellikle karbon salınımının azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla belirlenen hedeflere ulaşabilmek için kritik ham maddelerin stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Avrupa'nın kritik ham maddelerle ilgili yasal düzenlemelerini ele alan Sözer, Avrupa Birliği'nin 2050 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda ham maddeye olan ihtiyacın artacağını ve bu nedenle kritik ham maddelerle ilgili çalışmalarını hızlandırdığını açıkladı. Türkiye'de henüz kritik ve stratejik ham madde listesinin olmadığını ancak bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirten Sözer, bakanlıklar düzeyinde koordinasyonla kritik hammaddelerle ilgili verilerin takibine yönelik bir oluşumun gerekliliğine dikkat çekti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise sürdürülebilir bir gelecek için ciddi adımların atılması gerektiğini belirterek, "Kuraklık, gıda krizi gibi başlıkları alt alta koyduğunuzda bugüne dair ciddi risklerin de ortaya çıktığı açık artık. Yani bir an önce bir şeyler yapmalıyız." dedi.

Çalıştayda, akademisyenler, sanayiciler, enerji ve teknoloji sektöründen 150'ye yakın profesyonel, "AB'nin Kritik Hammaddeler Yasası ve Batarya Pasaportu", "Kritik Hammadde Yasası ve Batarya Pasaportunun Hayata Geçirilmesine Yönelik Türkiye ve Avrupa'nın Hazırlıkları", "Global Lityum İyon Pil Ekosistemi ve Geri Dönüşümü" konularında panellerde bir araya geldi.