Petrol ve maden payı Aile ve Gençlik Fonu'na aktarılacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 7474 Sayılı Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun ile Aile ve Gençlik Fonu resmen kuruldu. Bu fon, devletin petrol ve maden gelirlerinin bir kısmının aktarılacağı bir yapıyı içeriyor.

Fonun yönetiminde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olmak üzere beş kişiden oluşan bir Yönetim Kurulu bulunacak. Yönetim Kurulu kararları oy çokluğu ile alınacak, ve Bakan Yardımcıları ilgili Bakanlar tarafından görevlendirilecek. Fon'un sekretaryası Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Fonun kaynakları arasında, Türk Petrol Kanunu ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin yüzde 20'si bulunmaktadır. Ayrıca, kanun ve kararnamelerle kurulan diğer fonlardan alınacak yüzde 10'a kadar olan tutarlar, geri ödeme öngörülen projelerden elde edilen gelirler, nakdî bağışlar, yardımlar ve hibeler ile diğer gelirler de fonun kaynaklarını oluşturacak.

Cumhurbaşkanı, petrol ve maden gelirlerinin yüzde 20'sini Fona aktarma oranını sıfıra indirme veya iki katına çıkarma yetkisine sahip olacak.

Fonun kullanım alanları arasında ise onaylanan projeler kapsamındaki teşvik, hibe, destek, kredi ile teminatlar için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, hizmet bedeli, ücret, komisyonlar, fonun kaynaklarının yönetimi ve onaylanan projeler kapsamındaki giderler yer alacak. Fon, kurumlar vergisi, damga vergisi, harçlardan muaf olacak ve yapılan bağışlar vergi matrahından düşülebilecek.

Bu yeni girişim, aile müessesesinin desteklenmesi, gençlerin kor