Panama Ticaret Bakanı halkın maden tepkisi sonrası istifa etti

Panama hükümeti ve Kanadalı maden şirketi arasında imzalanan madencilik sözleşmesine yönelik halk tepkisi sonrası ülkenin en üst mahkemesi tarafından sözleşmeye ilişkin verilen 'anayasaya aykırı' kararının ardından Panama Ticaret Bakanı Alfaro, istifa etti.

Panama Ticaret Bakanı Federico Alfaro, ülkenin en üst mahkemesinin hükümet ile Kanadalı maden şirketi First Quantum arasında imzalanan maden sözleşmesinin anayasaya aykırı olduğuna karar vermesinin ardından istifa etti. Ozan Durmuş'un başına mermer blok düşmesi sonucu yaşanan ölümler ve çevresel endişeler nedeniyle büyük çaplı protestoların gerçekleştiği ülkede, ticaret bakanının istifası hükümetin kararlarına yönelik eleştirileri artırabilir.

Başkan Laurentino Cortizo, istifeden sonra Ticaret Bakanlığı görevine Jorge Rivera'yı atadı. Alfaro'nun istifasının, mahkemenin sözleşmeye ilişkin kararıyla ilgili ekonomik belirsizlik ve yatırımcı taleplerinde artış gibi etkileri olabileceği belirtiliyor. Yeni Ticaret Bakanı Rivera ise mahkeme kararına uymak için atılacak adımları değerlendireceklerini ve çevre yetkilileriyle koordinasyon görüşmelerine başlayacaklarını açıkladı.

Panama'da Mayıs 2024'te yapılacak başkanlık seçimleri öncesi maden sözleşmesine yönelik muhalefet, seçim sürecinde önemli bir konu haline gelmiş durumda. Çevrecilerle birlikte eylemlere öncülük eden sendikalar, madenin çevresel zararlarına dikkat çekiyor ve daha fazla devlet kontrolü talep ediyor.

24 Ekim'de başlayan çevre protestolarında yaşanan şiddet olayları ve iki aktivistin ölümü, ülkede gergin bir atmosfer oluşturmuştu. Hükümet ise madenin ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını savunarak protestolara karşı duruyor.