Murat Kurum, Altın Madeni Faciası Sonrası İddialara Cevap Verdi

Erzincan İliç Çöpler Altın Maden sahasında meydana gelen toprak kayması olayının ardından, eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Maden sahasındaki kimyasalların çevreye olan potansiyel tehlikesi nedeniyle bölge halkının endişeli olduğu belirtilirken, Kurum, çevre denetimleri ve çeşitli yaptırımlarla ilgili bilgiler paylaştı.

Kurum, katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, "Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler. İşletmeye, çevreye, doğaya zarar veriyor mu, vermiyor mu buna bakar. Bakanlığım döneminde bu işletmeye verilen ÇED raporunu dile getiriyorlar. İşletmenin çevresel etki denetimleri çok sıkı bir şekilde yapıldı. 21 Haziran 2022'de, işletmeye Çevre Kanunu'ndaki en üst sınırdan idari para cezası verildi. İşletmenin faaliyetinde çevre mevzuatı kapsamında görülen eksiklikler nedeniyle işletme 3 ay men edildi, kapısına mühür vuruldu."

Ayrıca, işletmenin çevreyi kirletmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Kurum, "İşletmenin tüm tedbirleri aldığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilince faaliyetine tekrar başladı. Bize iftira atanlar, şunu da bilsinler ki, Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez. Çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece kapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz." şeklinde konuştu.

Murat Kurum'un açıklamalarıyla birlikte, altın madeni faciası sonrası yaşanan gelişmeler ve çevre denetimleri kamuoyu tarafından merakla takip edilmeye devam ediyor.