Meclis'te görüşülmesi beklenen Maden Kanunu teklifi şimdilik ertelendi
Erzincan İliç'te yaşanan altın madeni faciası TBMM'nin de gündemini değiştirdi. Geçen hafta 'karar yeter sayısı' bulunamadığından Genel Kurul'da görüşülemeyen Maden Kanunu'nda değişiklik teklifine ilişkin görüşmelerin dün başlaması bekleniyordu. Ancak İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonrası görüşmelere geçilemedi.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AKP’nin teklifi “ayıp olur” diye Genel Kurul gündemine getiremediğini savundu ve “Haftaya getirirler mi? Getiremezler diyemiyorum” dedi.
Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni faciası Meclis’in de gündemini belirledi. Maden Kanunu Teklifi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu gündeminde bu hafta görüşülmesi bekleniyordu.
İliç’deki toprak kayması nedeniyle teklif bu hafta Genel Kurul gündeminde görüşülmeyecek. Bunun yerine Genel Kurul çalışmalarına Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik öngören yasa teklifiyle devam edilecek.
Muhalefetten”Maden Yasa teklifini görüşmeyelim” önerisi
Meclis Genel Kurulu’nda dün (13 Şubat) CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İliç’te çok sayıda maden işçisinin göçük altında olduğunu ancak Genel Kurul’da maden yasasının görüşülmek üzere olduğunu belirterek şunları dedi:
“İnsani teklifim, önerim şu: Gelin, bugün bu yasayı görüşmeyelim. Ailelerine, İliç’e, Erzincan’a, emekçilere bu bir hakaret. Çok sayılı tepki var, çok sayıda bilgi geliyor, insanlar acılı. Bu yasanın bana göre birçok sakıncalı maddesi var, aramızda da konuşuruz ama en azından, bu yasayı görüşmeyelim.”
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit de yaşanan facianın ardından teklifin Meclis’e getirilmemesine ilişkin, “Böyle bir felaketin yaşandığı bir günde bu felaketin müsebbibi olan hükûmetin bir de üzerine bizi burada maden yasası üzerinden konuşturmasını zül sayıyoruz. Lütfen Meclis’e, Meclis’teki bütün milletvekillerine çağrı yapıyoruz: Önceliğimiz oradaki işçilerin yaşamıdır, oradaki işçilerden sağlıklı haber almaktır. Bu konuda Meclis’i duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu yasa teklifini toptan geri çekin, hele de bu gece görüşmeyi asla ama asla düşünmeyin” ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise “Biz de böylesine acılı bir günde, tam da işçiden çok, patronların ihtiyaçlarını karşılamaya dönük bu yasa teklifinin en azından bugün için geri çekilmesini doğru bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz” dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise şöyle konuştu:
“Sanki, Meclis’in böyle bir şeye kayıtsız kalıp hiçbir şey yokmuş gibi davranmasını doğru bulmayız. Yani başka bir kanunu görüşmek bile şu anda bence çok uygun olmazdı ama hele hele de Maden Kanunu’nu görüşmek bana göre de son derece çok sıkıntılı. Bu tür durumlarda Parlamento çalışmaz, bununla ilgili defalarca örnek var. Yani böyle bir sıkıntılı durumda bunun yapılmasını, hiçbir şey yokmuş gibi davranılmış olmasını biz son derece yanlış buluyoruz.”
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’den “Maden Kanunu” savunması: “Yenilenebilir enerjiyle ilgili”
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ise Genel Kurul’da Maden Kanunu teklifini “Yenilenebilir enerji çeşitliliğini sağlama adına özellikle rüzgâr, özellikle GES, güneş enerjisi ve âtıl vaziyette bulunan bölgelerin bu manada elektrik üretimi, yenilenebilir enerji kaynakları çeşitlendirilmesiyle ilgilidir” sözleriyle savundu.
Güler’in konuşmasının ardından verilen arada Danışma Kurulu toplandı. Danışma Kurulu’nda Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazası nedeniyle Genel Kurul’un gündemin “Kanun Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmında bulunan işlerin görüşülmemesi önerildi. Genel Kurul’da kabul edilen öneriyle de Maden Kanunu teklifinin görüşmelerine başlanmadı.
CHP’li Günaydın: “Ayıp olur diye getiremediler”
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Maden Kanunu teklifinin Genel Kurul’da bu hafta görüşülmeyeceğini, bunun yerine TBMM çalışmalarının sağlıkla ilgili yasa teklifinin görüşmeleriyle sürdürüleceğini bildirdi.
Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Günaydın, İliç’teki facianın ardından AKP’nin Maden Kanunu yasa teklifini çektiğini belirterek şunları söyledi:
“Peki bugün niye geri çektiler? Madencilikte yaptığınız iş, iş güvenliğini sağlamaya yönelik ise kamu yararına ise tam da facianın olduğu gün onları düzeltmek üzere bir kanunu görüşmek Meclis’e yakışır. Neden geri çekiyorsunuz? Çünkü getirdiğiniz teklifi siz de biliyorsunuz. Denetimsizliğe daha fazla kapı açacak, ranta daha fazla kapı açacak. Bugün ayıp olur diye getiremiyorlar. Haftaya getirebilecek mi? Ben getiremezler diyemem. AKP yapar.”
Maden Kanunu teklifi ne getiriyor?
Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmeyecek olan Maden Kanunu’nda Değişiklik Teklifi, enerji alanında düzenlemeler öngörüyor. Buna göre yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gaz, Türkiye’de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilecek.
Sıvılaştırma tesislerinde yürütülecek faaliyetlere ilişkin usul ve esaslar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın görüşü alınarak kurul tarafından belirlenecek. Kıyı Kanunu’nda yapılacak değişiklikle göller üzerinde de imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.
Enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, Bakanlık tarafından 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde 30’u kadar desteklenecek. Maden işletmek için rapor gerekmeyecek. Şirketlere birden çok kaynak izni, lisanssız da üretim yapılabilecek.
Enerji alımında dövize dönüş sağlanacak. Lisansı dolan tesisler farkı ödeyerek lisans alabilecek. Afet bölgesinde elektrik kurulun belirleyeceği şartlarla sağlanacak. Kamulaştırmada ödenen bedel düşecek. Nükleer sızıntıda tesisi işletenin sorumluluğu olmayacak.