MASİS Genel Başkanı Naci İlci: Madencilik Tek Elden Yönetilmeli

Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Genel Başkanı Naci İlci, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında düzenlenen bir basın toplantısında yeni bir Maden Yasası'nın gerekliliğine vurgu yaptı.

İlci, madencilik izin ve denetim süreçlerinin tek elden yönetilmesi talebinde bulundu.

İlci'nin yaptığı açıklamada, madenciliğin bir ülkenin milli değerlerini ekonomiye kazandırma ve ekonomik bağımsızlık elde etme sürecinde önemli bir sektör olduğunu belirtti. Ancak Türkiye'de madencilik sektörünün yeterince anlaşılmadığını ve potansiyeline uygun bir paya ulaşamadığını ifade etti.

Naci İlci, dünya genelinde fosil yakıtlara olan ihtiyacın azalması ve yeşil enerjiye geçişin hız kazanmasıyla maden kaynaklarının, enerji ve teknoloji ürünlerinin anahtarını oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye'de ise çevreci uygulamalarla bilinç düzeyi yükselen Türk madenciliğinin bazı ön yargılarla karşılaştığını söyledi.

MASİS Genel Başkanı, madencilik sektörünün Türkiye için taşıdığı önemi vurgulayarak, mevcut mevzuatın sektörü olumsuz etkilediğini, yeni bir Maden Yasası'nın ise izin ve denetim süreçlerini tek elden yönetmenin önemine işaret etti. İlci, maden yatırımcılarının ruhsat güvencesi olmaması, karmaşık yasal düzenlemeler ve uzayan bürokratik süreçler nedeniyle motivasyonlarının azaldığını ve maddi-manevi kayıplara uğradıklarını belirtti.

Naci İlci, Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanların konuya hassasiyet göstermeleri gerektiğine inandıklarını ifade etti.