Madencilik Sektörü Pandemi Sonrası Küresel Değişimleri Değerlendirdi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Madencilik Meclisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu'nun da katılımıyla toplandı.
Toplantıda konuşan TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, pandemi sonrası dünyada yaşanan hızlı değişimlerin ve jeopolitik risklerin madenlerin stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Kırşan, tedarik zincirindeki sorunlar, enerji ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların, yerli ve milli hammaddeler olan madenlerin önemini artırdığını vurguladı.
ABD ve AB'nin kritik mineralleri milli güvenlik meselesi olarak gördüğünü ifade eden Kırşan, bazı ülkelerin maden satışlarına sınırlamalar getirerek hammadde güvenliğini sağlamaya çalıştığını dile getirdi. Yeşil enerjiye geçiş sürecinde ihtiyaç duyulan minerallere olan talebin artacağını belirten Kırşan, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini değerlendirmenin önemine vurgu yaptı.
Kırşan, madencilik sektörünün planlı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, sürdürülebilir kalkınma için yeni bir madencilik stratejisinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ülkede bulunan zengin maden potansiyelinin ekonomiye kazandırılması için stratejik bir planlama yapılması gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin karmaşık jeolojik yapısının çeşitli maden yataklarının keşfedilmesine olanak sağladığını belirten Kırşan, ülkede 80'e yakın maden çeşidinin bulunduğunu ve bu zenginliğin ülke ekonomisine katkı sağlayabileceğini belirtti.
Kırşan ayrıca madencilik sektörünün Türkiye'nin gayri safi milli hasılası içindeki payının artırılması gerektiğini ifade etti. Mevcut potansiyelin daha etkin bir şekilde kullanılması durumunda sektörün GSMH içindeki payının rahatlıkla %5'e çıkarılabileceğini belirtti.
Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise madencilik sektörünün ulusal ve uluslararası alanda önemli bir ilgi odağı haline geldiğini belirtti. Bakan Bayraktar, milli enerji ve maden politikası doğrultusunda ara ve uç ürün üretiminin hedeflendiğini aktardı.
Son 15 yılda madencilik sektörünün doğrudan ortalama 136 bin kişiye istihdam sağladığını ifade eden Bayraktar, bu rakamın daha da artırılması gerektiğini belirtti. Üretim planlamalarında çevreci bir yaklaşım benimsendiğini dile getiren Bayraktar, sorumlu madencilik anlayışıyla üretim faaliyetlerinin sürdürüldüğünü vurguladı.
Bayraktar, Türkiye'nin nadir toprak elementleri gibi stratejik öneme sahip madenlerin üretiminde de önemli bir rol oynaması gerektiğini söyledi. Bu alanda yapılacak yatırımların ülkeyi dünya liginde üst sıralara taşıyabileceğini ifade etti.
Türkiye'nin madencilik sektöründeki potansiyelini daha etkin bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini belirten Bayraktar, çevresel etki değerlendirmesi ve orman izinleri gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerektiğini dile getirdi.
Toplantıda, Türkiye'nin madencilik sektöründeki potansiyelini değerlendirmek ve sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak için atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.