"Madencilik sektörü doğa karşıtı değildir"

Çanakkale Madenciler Derneği tarafından 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. 'Madencilik konusunda doğruları anlatmak istiyoruz' diyen Çanakkale Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Naci Tülek 'Madencilik sektörü doğa karşıtı değildir' ifadelerini kullandı.

Çanakkale Madenciler Derneği tarafından basın toplantısı düzenlendi. Madenciler Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıya Çanakkale Madenciler Derneği (ÇAMAD) Başkanı Mehmet Naci Tülek, Başkan Yardımcısı Gürkan Balamur, Yönetimi Elif Yücel Yalçın, Elif Abacıoğlu, Maden Mühendisleri Odası Temsilcisi Umut Yalçın katıldı. Toplantıda açıklama yapan Çanakkale Madenciler Derneği Başkanı Tülek, Madenciler Derneğinin çevreye ve insana duyarlı bir dernek olduğunu söyledi. Çanakkale Madenciler Derneği Başkanı Tülek “Madencilik konusunda doğruları anlatmak istiyoruz. İletişim ve denetimler artsın ki iyi ve kötü madencilik ayrılsın. Bütün gerçek çevrecilerin bizim dostumuz olduğunu ve onlarla birlikte her türlü beraber çalışmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyururuz” dedi.

“Samimiyseniz bize destek olun ve birlikte geliştirelim”

Madenler, biz tükettiğimiz için üretiliyor. Kullandığımız bilgisayar ve cep telefonlarında kullandığımız altın ve diğer metaller ağaç dalında yetişmedi, bir madenden üretildi. Sürdürülebilir bir dünya için insanlık olarak kendimize iki soru sormamız gerekiyor. ‘İsrafı nasıl azaltırım?’ ve ‘nasıl çevresel etkileri minimize ederek madencilik yapabilirim?’. Biz madenciler, ilk sorunun cevabı konusunda uzman değiliz. Ancak ikinci soru hakkına bugüne kadar edindiğimiz birikimi geliştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Doğa ve insan sevgisi konusunda samimiyseniz bize destek olun ve birlikte geliştirelim.

“Ülkemizin geleceği için bir araya gelmeye hazırız”

Türkiye’de insanların algısını değiştirmek, demiri bükmekten daha zor. Öyle ki kafalarına kazınmış yargılara sıkı sıkıya bağlı insanlar bunları tartışmaya bile yanaşmıyorlar. Bizler de sektör olarak bu algıları değiştirmeye çalışıyoruz, her fırsatta madenciliğin doğa ile iç içe nasıl yapıldığını anlatmaya çalışıyoruz. Gerçekten çevreci olan, çevreyi ve insanı önceleyen örgüt ve kurumlara çağrıda bulunuyoruz. Madencilik konusunda kaygıları gidermek için, ülkemizin geleceği için bir araya gelmeye hazırız.

“Doğru bilinen yanlışları gidermek için bilgi paylaşımına açığız”

Yaklaşık 1 yıl önce TEMA başta olmak üzere 17 çevre derneğine İstanbul İhracatçılar Birliği’nin başkanlığında platform olarak açık mektup ilettik. Madencilikle ilgili doğru bilinen yanlışları gidermek için bilgi paylaşımına açık olduğumuzu söyledik. Aldığımız tek yanıt, dördüncü grup madencilik faaliyetlerini ne şartta olursa olsun durdurulması gerektiği oldu. Oysa sürdürülebilirlik dahil yeni nesil çevreci yatırımlar için bu madenlere şiddetle ihtiyaç var. Madencilik sektörü doğa karşıtı değildir.

“İletişim ve denetimler artsın ki iyi ve kötü madencilik ayrılsın”

Endişeleri giderip doğru bilgileri paylaşmak için TEMA Vakfı, çevre örgütleri ile akademi dünyasıyla da konuşmak istiyoruz. Madencilik konusunda doğruları anlatmak istiyoruz. İletişim ve denetimler artsın ki iyi ve kötü madencilik ayrılsın. Tema bazı firmalar ile ilgili sosyal medyasında günde üç defa paylaşımda bulunurken, bazı firmalar ile ilgili mahkeme kararı olmasına rağmen hiçbir paylaşım yapmıyor, sessiz kalıyor. Demek ki Tema’nın çevre anlayışı firmalara göre oluyor. Maden çıkartılacak olan sahalar izin sahibi tarafından rehabilitasyon projesine uygun olarak rehabilite edilecek, mevcut alanda benzer özelliklerde kesilen ağaç sayısından fazla fidan dikilecek.

“Kazdağı’nın göbeğine konut veya turizm tesisi yapılmasına kimsenin sesi çıkmaz”

Kazdağları konusu; madencilik yapılacak veya yapılamayacak alanlar bellidir. Milli Parklarda, Su havzalarında, sit alanlarında madencilik yapılmaz, ruhsatta verilmez. Kazdağları milli parktır ve sınırları bellidir, faaliyetlerin yapıldığı yerler kazdağının 40-50 km uzağındadır ama kazdağının göbeğinde zeytin ağaçlarının kesilip konut veya turizm tesisi yapılmasına kimsenin sesi çıkmaz. Biz; Madenciler Derneği olarak kamuoyuna vereceğimiz bilgilerde kesinlikle yanıltıcı ve eksik bilgiler vermiyoruz, vermeyeceğiz. Bütün gerçek çevrecilerin bizim dostumuz olduğunu ve onlarla birlikte her türlü beraber çalışmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyururuz. Bize atfedilen bütün yakıştırmaların kime ait olduğunu kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyorum.”