Madencilik firmaları rekora doymuyor

Büyük madencilik firmaları bu hafta 200 milyon doları aşan ve dünyanın bazı teknoloji devlerini gölgede bırakan hacimlerle hisse senedi piyasasını ele geçirdi.

Amerikan borsalarında yer alan kripto madencilik firmaları hisseleri, Pazartesi gününe yüksek işlem hacimleri ile başladı ve bazı madencilik firmalarının hisseleri, tanınmış ABD teknoloji devlerini geride bıraktı.  

Yahoo Finance verilerine göre en büyük iki Bitcoin madencilik firması Marathon Digital ve Riot Platforms hisselerinin toplam işlem hacmi 8 Ocak tarihinde 3,55 milyar dolar oldu.  

Yahoo'ya göre Marathon Digital (MARA), işlem gören toplam 112 milyon hisse hacmiyle Amerika Birleşik Devletleri'nde günün en çok işlem gören hisse senedi konumuna ulaştı.

Bu durum, Marathon Digital’i AMD, Nvidia ve Apple'ın açık ara farkla önüne geçirdi. Pazartesi günü ABD'de en çok işlem gören ikinci hisse senedi olan Tesla'nın günlük işlem hacmi ise 85 milyon civarında kaldı.  

Uzman Eric Balchunas, Grayscale Bitcoin Trust'ın (GBTC) 8 Ocak tarihinde yarım milyara yakın işlem gördüğünü ve bunun mevcut 3 bin ETF'in yüzde 99'undan daha fazlasını oluşturduğunu belirtti. 

Balchunas, bu hafta spot Bitcoin ETF'lerin onaylanacak olmasına atıfta bulunarak, "herkesle birlikte lansman yaparlarsa ortalığın daha da karışacağını" hatırlattı.  

Grayscale, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan yeşil ışık beklerken fonunu spot ETF'ye dönüştürmeyi ya da "uplist" etmeyi umuyor. 
 

İlgili: Başvurular tamamlandı, SEC onayı bekleniyor

Marathon'un üstün performansı, Bitcoin madencilik sektöründe yaşanan daha geniş çaplı yükseliş akımı sırasında gerçekleşti. Core Scientific, 8 Ocak tarihinde borç krizinden çıkarken 55 milyon dolarlık bir öz sermaye yatırımı sağladı. 

Cointelegraph tarafından önceden de bildirildiği üzere, 55 milyon dolarlık hisse senedi arzı geçen hafta sona erdi ve yüksek talep gördü. İflas işlemleri sonuçlandıktan sonra Nasdaq borsasında yeniden listelenmeyi planlayan Core Scientific, bu hafta iyi performans gösteren madencilik firmaları arasında yer aldı

CleanSpark ise 2024 yılı sonuna kadar 160 bine kadar madenci satın almasına olanak tanıyacak stratejik bir anlaşma yaptığını duyurdu.