Maden tekeli SSR, 2023 raporunu yayımladı: Cevhere kalıcı yer aranıyor

İliç'te facia meydana gelen madenin şirketi SSR, rapor yayımladı. Raporda, kayan zehirli cevher yığınına kalıcı yer aradıklarını belirten şirket, bunu Türkiye hükümetiyle birlikte yaptığını ifade etti

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı SSR Mining, 2023 yılı raporunu ve faciadan hemen önce 2024 yılı ve uzun vadeli hedeflerini paylaştığı raporu güncelledi. Güncellenen raporda, şirket önceki öngörülerini Türkiye için geri çektiği ifade edildi. Raporda dikkat çeken ise maden tekelinin, Sabırlı Vadisi’ne akan siyanür ve ağır metal bulaşıklı liç kütlesini buradan kaldırıp depolamak için hükümetle birlikte bir yer arayışında olduklarını açıklaması oldu. Şirketin yüzde 20 ile küçük ortağı Türkiyeli Çalık Holding.

KAYIP DOKUZ İŞÇİ İÇİN BAŞSAĞLIĞI!

Merkezi ABD’nin Denver kentinde bulunan şirketin basın bildirisinde 31 Aralık 2023 tarihinde sona eren dördüncü çeyrek ve tam yıl için finansal sonuçlar açıklandı. Çöpler Madenindeki işlemlerin liç yığınındaki kayma sonucu askıya alındığının aktarıldığı açıklamada, dokuz işçinin hâlâ kayıp olduğu, Çöpler’deki işlerin ne zaman devam edeceğinin tahmin edilemediği belirtiliyor. Şirket kayıp dokuz işçi için ise aileleri, arkadaşları ve meslektaşlarına başsağlığı diliyor.

ÇÖKEN ZEHİRLİ YIĞINA DEPO ARAYIŞI

Çöpler’deki birçok devlet kurumunun sağladığı destekten övgüyle söz edilen raporda, şirketin ekiplerinin, ‘kaza’dan etkilenen alanların kurtarma ve kontrol çalışmaları için çeşitli devlet kurumlarına destek verdiği ileri sürülüyor. Raporda, “Kaydırılan liç yığınından yer değiştiren liç malzemesinin nihai kalıcı depolama yeri üzerinde anlaşmak için ilk tartışmalar ve teknik destek ilerlemektedir” deniliyor. Çöpler’deki faciadan “gelişen durum” olarak söz edilen raporda, önceden yayımlanan 2024 ve uzun vadeli tahminlerin Çöpler ve Türkiye için geri çekildiği belirtilerek, bununla birlikte 500 milyon dolarlık bir nakitle Marigold, Seabee ve Puna’daki faaliyetlerin sürdüğünün de altı çiziliyor.

"TÜRK HÜKÜMETİ ZEHİR YAYILMADI DİYOR"

Finansal rapora göre Çöpler’deki liç çökmesinden sonra zehirli kimyasalların suya, toprağa ve havaya karışması olasılığına karşı Türk hükümetinin bölgeyi çevresel olarak izlediği aktarılırken, hükümetin yaptığı açılamalarda herhangi bir bulaşma görülmediğinin yer aldığı belirtiliyor. Bölgedeki temizleme çalışmalarının Türk hükümeti tarafından koordine edildiği ve şirketin de bu çalışmalara destek verdiği belirtilen raporda şöyle deniliyor: “İlk olarak, Sabırlı Vadisi’nden liç malzemesinin kaldırılması ve kalıcı bir depolama yeri bulunması hedeflenmektedir.”

EMEKLİ BAŞKAN YARDIMCISI GERİ DÖNDÜ

Şirket raporundan 31 Aralık 2023 itibarıyla, Çöpler’in liç envanterinin 73.3 milyon dolar olduğunu, bunun Çöpler’in toplam envanterinin yüzde 19’unu, şirketin toplam envanterinin ise yüzde 10’unu temsil ettiğini öğreniyoruz. Şirket raporunda daha önce emekli olan Başkan Yardımcısı Michael Anglin’in Çöpler olayından sonraki dönem boyunca yönetim kurulunda yer alacağı bilgisine de yer verildi.