Maden ihalelerinin iptali için görülen dava başladı

Çevre koruma dernekleri ve avukatların 285 maden ihalesinin iptali için açtığı davanın duruşması, Ankara 13. İdare Mahkemesi'nde görüldü.

Bugün Ankara'da görülen 285 maden sahası ihalesinin iptali için çevre dernekleri ve avukatlar tarafından açılan davanın ilk duruşması, Cumhuriyetçi Vatanseverler Hareketi'nden Av. İsmail Hakkı Atal'ın açıklamalarıyla öne çıktı. Atal, Ankara 13. İdare Mahkemesi'nde gerçekleşen duruşma öncesi yaptığı açıklamada, toplu maden ihaleleri ile ilgili açılan 7. davayı işaret ederek, Türkiye genelinde büyük bir maden kıyımının yaşandığını vurguladı.

Atal'ın ifadelerine göre, Cumhuriyet dönemi başladığından bu yana 1923 ile 2002 arasında toplam verilen maden ruhsat sayısı bin 186 iken, 2008 ile 2023 arasında sadece 15 yılda verilen maden ruhsat sayısı 386 bine ulaşmış durumda. Avukat, maden faaliyetlerinin artmasının halk sağlığına olumsuz etkileri olduğunu dile getirerek, kanser vakalarının arttığını iddia etti.

Açıklamalarında, maden şirketlerinin Türkiye'deki toprakları, havayı ve suyu zehirlediğini belirten Atal, özellikle siyanürlü altın madenlerinin çevreye zarar verdiğini öne sürdü. Atal, Türkiye'nin AKP iktidarında "ölüme doğru gittiğini" ifade ederek, bu durumun sorumlusu olarak gördüğü maden politikalarına karşı çıkışlarını sürdürdüklerini belirtti.

Dava sürecine dair beklentilerini de paylaşan Atal, mahkemelerin bağımsız olmadığını savunarak, "Bu mahkemeler emir ve komuta altında. Bağımsız yargı yoktur. Yeni 'Türkiye Yüzyılı'nda sadece emir ve komuta zincirinde hareket eden mahkemeler var. Bakanlığa karşı açılan davalarda öylesine otomatiğe bağlamışlar ki ret kararlarını. Dilekçelerimizi dahi okumuyorlar." dedi.

Atal, mahkeme kararının muhtemelen aleyhlerine olacağını öngördüklerini ifade etse de, maden politikalarına karşı mücadelelerini sürdürme kararlılıklarını vurguladı.