Lityum İhtiyacı Jeotermal Kaynaklardan Karşılanacak
Temiz enerji kaynaklarından jeotermal, lityumun üretilmesinde de kullanılacak.
Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu lityumun yerli üretimi ile ilgili açıklama yapan Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, “Türkiye’de başta yerli otomobilimiz Togg olmak üzere; yerli olarak üretilen cep telefonları, tabletler ve bilgisayarların şarj ekipmanlarında kullanılan lityum ihtiyacımız bin 500 ton seviyesinde. Jeotermal kaynaklardan keşfedilen lityum miktarımız ise 25 bin ton. Dolayısıyla 20 yıl boyunca başta elektrikli araç üretimi olmak üzere ülkemizin lityum ihtiyacını, keşfettiğimiz sahalardan elde edebileceğiz” dedi.
Jeotermal kaynaklı enerji üretim tesislerinden elde edilen lityumun, yerli elektrikli otomobil hamlesine ve yerli enerji depolama teknolojilerine de büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Kındap, dünya ile kıyaslandığında Türkiye’nin oldukça zengin olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin elektrikli otomobillerin batarya sistemleri ve elektronik cihazların şarj ekipmanları için ihtiyacı olan lityum miktarı yıllık bin 500 ton seviyesinde. Maddi karşılığı bugünkü değeri ile yaklaşık yıllık 100 milyon dolar olan bu ihtiyacın Türkiye’de nasıl üretileceği noktasında araştırmalar sürdürülüyor.
Yapılan araştırmalar neticesinde jeotermal sulardaki lityum ayrıştırabiliyor. İzmir, Aydın, Manisa, Denizli ve Çanakkale’de keşfedilen sahalarda önemli miktarda potansiyel olduğu görüldü. Türkiye’de bunun dışında lityum üretilebilen kaynağın olmadığına değinen Kındap, “Şu an öngördüğümüz miktarın ekonomik karşılığı ise 2 milyar dolara ulaşıyor. Lityumda dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekerken bu müjdeyi sizin aracılığınız ile vermek isterim” açıklamasında bulundu.