Latmos'ta kurulacak madenin 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edildi
Latmos Dağı'ndaki Çörlen Yaylası'na yapılmak istenen maden ocağına verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı oybirliğiyle iptal edildi.
Muğla ile Aydın illeri arasındaki Beşparmak (Latmos) Dağı’nın kalbi denilen Çörlen Yaylası’nda işletilmek istenen maden ocağının ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi.
Egemin Mineral Maden şirketi adlı şirketin Latmos Çörlen Asarkale adlı bölgede işletmek istediği maden ocağına 2007 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Latmos Sakarkaya’da yaşamını sürdüren Dursun Sarı adlı yurttaş tarafından dava açılmıştı. Aydın 2. İdare Mahkemesine açılan davada şirkete 2007 yılında verilen ÇED gerekli değildir kararının geçerliliğini sürdürdüğü yönündeki Aydın Valiliği kararının hukuka aykırı olduğu, projenin kasten halka duyurulmadığı gibi gerekçeler ileri sürülüyordu.
"KAMU YARARINA AYKIRI"
Dava sürecinde mahkeme tarafından 25 Temmuz 2024 tarihinde bölgede yapılan bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan raporda Koçarlı ilçesi Bağarcık Mahallesi sınırları içinde 8 bin 730.03 hektarlık bir ruhsat alanında gerçekleştirilmek istenen madencilikle ilgili çeşitli uzmanlık alanından uzmanlar özetle şu görüşleri mahkemeye sundular:
Orman mühendisliği açısından değerlendirildiğinde; madencilik faaliyetlerinin orman ve ekosistem üzerindeki etkilerinin sınırlı kalacağı, ormancılık disiplini açısından uygun olduğu ve kamu yararına hizmet ettiği değerlendirilmiştir.
Çevre mühendisliği açısından değerlendirildiğinde; madencilik faaliyetinin en büyük çevresel etkilerinden biri olan toz emisyonu hesaplamalarına yönelik yeniden hesaplama yapılması gerekmektedir. Projenin mevcut eksiklikleri ile onaylanması durumunda, uzun vadede çevresel zararların oluşması ve kamu yararı yönünden hatalı bir sonuca varılması kuvvetle muhtemeldir.
Maden mühendisliği açısından değerlendirildiğinde; projenin gerçekleştirilmesinde maden mühendisliği ilkeleri açısından uygun olmadığı…
Jeoloji/hidrojeoloji mühendisliği açısından değerlendirildiğinde; kapsamlı jeolojik, hidrojeolojik ve jeofizik etüt çalışmaları gerçekleştirilmeden projeye yönelik çevresel sürdürülebilirlik ve kamu yararı değerlendirilmesi yapılamayacağı…
Ziraat mühendisliği açısından değerlendirildiğinde; PTD içeriğinde üç maden alanı şeklinde projedeki oluşacak toz etkisinin çevredeki fıstık çamları, arı kovanları/arı popülasyonu ve alandaki seyrek de olsa var olan deliceye aşılı zeytin ağaçlarına etkilerinin araştırılmaması, maden ocaklarının işletilmesi oluşacak etkilerin değerlendirilmesi için yeterli veri içermediği nedeni ile uygun olmadığı…
KARAR OY BİRLİĞİ İLE VERİLDİ
Bilirkişi raporuna yönelik itirazları yerinde görmeyen mahkeme heyeti, bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek nitelikte olduğunu ifade etti. Mahkeme oy birliği ile aldığı kararında “Maden işletmesi için 2007 tarihinde verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının güncelliğini ve geçerliliğini koruduğuna dair dava konusu Aydın Valiliğinin 13 Haziran 2022 tarihli kararının mevzuata ve hukuka aykırı olduğu” sonucuna vardı.