Küre Dağları'nda maden arama izni verilmesi Meclis gündeminde

CHP'li Aysu Bankoğlu, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu sınırları içerindeki 3 bin 500 hektar orman alanının tahrip edileceğini belirterek maden arama izni verilmesiyle ilgili soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu sınırları içerindeki 3 bin 500 hektar orman alanına uzman görüşü ve ÇED raporu istenmeden verilen sondaj ruhsatıyla ülkenin en değerli doğa hazinelerinden birinin daha tahrip edileceğini söyleyerek ormanlık alanlara maden arama izni verilmesini eleştirerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Ormanlık alanların maden faaliyetlerine açılmasının amacının AK Parti hükümetin rant uğruna, tarım alanlarının, mera, orman ve sit alanlarının yandaş firmalara verilmesi olduğunu belirten Bankoğlu, ormanlık alanlara verilen arama ve işletme ruhsatlarının doğayı talan edileceğini söyledi.

CHP’li Bankoğlu, “Küre Dağları’nın eteğindeki nadir endemik bitkileri barındıran ve dünyanın en derin ikinci kanyonuna ev sahipliği yapan Bartın, Zonguldak ve Kastamonu sınırları içerindeki bölgede ‘3 bin 500 hektar’ orman alanına maden arama izni verildi. Belirlenen bu alanda bakır ve manganez aramak için, uzman görüşü ve ÇED raporu istenmeden verilen sondaj ruhsatıyla ülkenin en değerli doğa hazinelerinden birinin daha tahrip edilmesi asla kabul edilemez.” dedi.

Bankoğlu, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının cevaplaması istemiyle TBMM başkanlığına önerge verdi.

 

Gazete Duvar