Koza İşçilerinden Kapanma Protestosu

Gümüşhane'de uzun yıllardır faaliyet gösteren Koza Altın İşletmeleri A.Ş, ruhsatlı sahalarında cevher bulunmaması gerekçesiyle kapanma kararı alması üzerine, 250 işçi basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi.

Fatih Parkı'nda gerçekleştirilen açıklamaya MHP İl Başkanı Mete Kaya, İYİ Parti İl Başkanı Ali Ateş ve yöneticileri de destek verdi.

İşçiler adına açıklama yapan Şakir Kaban, madencilerin her gün metrelerce altında, fabrikalarda ve açık ocaklarda emeklerini ortaya koyarak ailelerini geçindiren onurlu kişiler olduğunu belirtti. Koza Altın İşletmeleri'nin geçmişte birkaç kez kapanma durumuyla karşı karşıya kaldığını, ancak her seferinde siyasi müdahalelerle sürenin uzatıldığını dile getirdi.

Kaban, işletme yönetiminin 30 Aralık 2023 tarihinde faaliyetleri tamamen durdurma kararı aldığını ve bu kararın tüm personele tebliğ edildiğini ifade etti. Yapılan açıklamada, işletmenin, İzmir ve diğer işletmelerde çalışmak isteyen personeli bu bölgelere gönderme kararı aldığı, gitmek istemeyenlerin ise tüm hakları verilerek işten çıkarılacakları bilgisine yer verildi.

Yaklaşık 250 çalışanın aileleriyle birlikte bin kişinin işsiz kalacağına vurgu yapan Kaban, Gümüşhane'nin tarım, hayvancılık ve sanayileşmeye uygun olmayan bir il olduğunu, madencilik sektörünün işsizlikle mücadelede büyük rol oynadığını belirtti. Koza Altın İşletmeleri'nin kapanmasıyla bine yakın kişinin işsiz kalacak olmasının Gümüşhane ekonomisine büyük zarar vereceğini ifade etti.

Açıklamada, madenciler olarak cevherin hala bulunduğuna inandıklarını ve Koza bünyesindeki sahalarda da cevher bulunduğunu savunan Kaban, işletmenin daha önce yapılan sondaj çalışmalarını iptal ettiğini ve ekonomik olmadığı gerekçesiyle araştırmalara devam etmediğini dile getirdi. Madenciler, Gümüşhane'den, esnafından, siyasetçilerinden ve sivil toplum kuruluşlarından destek isteyerek, maden ocaklarının devam etmesi için yardım talep ettiler.

Protesto ve açıklama sonrasında işçiler ve aileleri olay çıkarmadan alandan ayrıldı.