Kongolu isyancılar ticaret yollarını kapatarak önemli metal tedarikini tehdit ediyor

Çoğu bilgisayar ve cep telefonunun önemli bir bileşeni olan tantalın dünyadaki arzı, Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki silahlı isyancıların önemli bir ticaret merkezini kuşatması nedeniyle tehdit altında.

Kongo hükümeti ve askeri yetkililere göre, Kongo'nun komşu Ruanda tarafından desteklendiğini söylediği isyancı grup M23, geçen aydan bu yana Goma şehrine giden ticaret yollarını kapattı ve ülkenin en zengin yataklarından bazılarından tantal kaçakçılığına yardımcı oluyor. Birleşmiş Milletler uzmanları.


Kongo ordusunun bölgesel sözcüsü Yarbay Guillaume Ndjike Kaiko, Ruanda sınırındaki Kuzey Kivu eyaletinin göl kıyısındaki başkenti Goma'da yaptığı bir röportajda, muhtemelen Virunga Ulusal Parkı aracılığıyla "Ruanda'ya götürüyorlar" dedi. Ruanda hükümeti suçlamaları reddediyor.

Tantal, Kongo'da yıllardır süren çatışmaların finansmanına yardımcı olduğu için uluslararası tehlike işaretlerini yükselten maden kaynakları listesinde yer alıyor. Aralarında Intel Corp. ve Apple Inc. gibi şirketlerin de bulunduğu sektör grupları, on yılı aşkın süredir maden tedarik zincirlerinin çatışmasız olmasını sağlamak için çaba gösteriyor.

Ancak Kuzey Kivu'ya odaklanan yenilenen M23 saldırısı, bir milyondan fazla insanı bakımsız kamplarda bıraktı ve bölgenin maden üretimine zarar veriyor. Geçtiğimiz hafta, dünyanın en büyük şirketlerinden 400'den fazlasının şiddeti körükleyen veya finanse eden metalleri satın almaktan kaçınmasına yardımcı olan Sorumlu Mineraller Girişimi, Bloomberg tarafından görülen mektuplarda üyelerini bölgeden metal tedarik etme konusunda uyardı .

ABD ve Avrupa Birliği'nin, şirketleri çatışmayla bağlantılı madenleri satın almaktan caydıran yasaları var. Virginia merkezli RMI, yorum isteyen bir e-postaya yanıt vermedi.

Hükümet sözcüsü Yolande Makolo, "Ruanda'nın bir şekilde kaçakçılığa olanak sağladığı yalanı, kendi maden tedarik zincirlerinde birçok yabancı gücün yararına herhangi bir anlamlı etik standardı uygulama konusunda alçakça başarısız olan DRC hükümetine kılıf sağlıyor" dedi. SMS.


US Geological Survey tahminlerine göre Kongo ve Ruanda, 2023 yılında dünyanın en büyük iki tantal kaynağı oldu.

Kongo hükümeti verileri, Kuzey Kivu'nun 2022'de ülkenin dünyaya arzının yaklaşık yarısını oluşturduğunu gösteriyor. Eyalet madencilik raporuna göre, M23'ün ilerlemesi ve ülkenin en büyük madeni Rubaya üzerinde mülkiyet anlaşmazlığının patlak vermesi nedeniyle eyaletin ihracatı geçen yıl %59 düştü. Bloomberg tarafından görüldü .

Onlarca yıllık çatışma
Kuzey Kivu'daki mevcut çatışmanın kökleri, Ruanda'daki soykırımın sonuçlarının sınıra yayıldığı 90'lı yılların ortalarına kadar uzanıyor. Ruanda ve M23, Kongo hükümetinin, tahminen 800.000 Ruandalı Tutsi ve ılımlı Hutu'nun ölümüne yol açan şiddet eylemiyle bağlantısı olan milisleri hâlâ koruduğunu söylüyor. M23'ü çoğunlukla Kongolu Tutsiler yönetiyor.

Şu anda bölgede 100'den fazla silahlı grup faaliyet gösteriyor; toprak, ekonomik ve siyasi erişim ve etnik sorunlar nedeniyle çatışıyor.

Birleşmiş Milletler uzmanlarının raporuna göre, Rubaya ve yakındaki tantal alanlarındaki madenciliğin çoğu elle yapılıyor ve şu anda Kongo ordusuyla müttefik olan Wazalendo olarak bilinen silahlı grupların gevşek bir koalisyonu tarafından denetleniyor. Ancak Kongolu yetkililer, üretimin artık savaştıkları isyancıların kontrolündeki bölgelere ulaştığını söylüyor.

M23'ün, 2021'in sonlarında en son isyanını başlattığında maden ticaretindeki katılımı sınırlıydı. Grubun Kuzey Kivu'nun ana ticaret merkezi olan Goma'yı kuşatmasıyla bu durum yılın başından bu yana değişmiş görünüyor.

Ndjike ve eyalet madencilik istatistiklerine göre, M23'ün güneye hareket etmesi ve geçen ay Shasha kasabasının kontrolünü ele geçirmesi ve Rubaya bölgesinden Goma'ya giden son ana ulaşım yolunu kesmesinin ardından eyaletten yapılan resmi tantal sevkiyatları neredeyse tamamen durdu.

Giderek artan şiddetin Kongo için maliyeti çok büyük. Yerel halk güvenlik için yerlerinden edilmiş kamplara sığınarak kasaba ve köylerinden kaçarken, yardım grupları krize müdahale etmenin milyarlarca dolara mal olacağını söylüyor.

Ndjike, mevcut çatışma dalgası hakkında şunları söyledi: "Burada amaç mineraller; bizim sorumluluk alanımızda bulunan mineralleri elde etmek." "Ve bunun sadece ekonomik değil aynı zamanda insani bir etkisi de var."