Kömürü kullanımdan kaldırmanın siyasi maliyeti beklenenden daha az olabilir

University College London'daki araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, kömür madenciliği bölgelerinde bile seçmenlerin popülerliğinden ödün vermeden fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu ortaya çıkardı.

American Political Science Review'da yayınlanan çalışma, İspanyol Sosyalist Partisi (PSOE) hükümetinin, İspanya'daki 2019 ulusal seçimlerinden kısa bir süre önce etkilenen sendikalar ve işletmelerle müzakere edilen kömür madenciliğini aşamalı olarak kaldırma politikasını gözden geçiriyor. Ortaya çıkan “Adil Geçiş Anlaşması” uyarınca, üç ilde (Asturias, Teruel ve Leon) 28 kömür madeni 2019 yılı sonuna kadar kapatılacaktı ve hükümet, etkilenen işçilere ve etkilenen bölgelere yatırım olarak 250 milyon Euro destek sağlamayı kabul etti. belediyeler, sekiz yıla (2019–2027) yayıldı.

Araştırmacılar, anlaşmaya tabi belediyelerde PSOE'nin bir önceki seçime göre oy payındaki değişimi, kömür dışındaki benzer bölgelerdeki oy payındaki değişimle karşılaştırmak için istatistiksel yöntemler kullandı.

İşlem gören ve kontrol altındaki belediyelerde PSOE oy payındaki eğilimler. (Grafik American Political Science Review'dan alınmıştır.)



Kömür madeni belediyelerinde PSOE'nin oy payı artış marjının daha yüksek olduğunu buldular; bu da anlaşmanın PSOE'nin bu topluluklardaki oylarını artırdığını ima ediyor. Araştırma ekibi tarafından yürütülen diğer istatistiksel testler ve röportajlar, bu seçim artışının sendikaların anlaşmaya verdiği destekten kaynaklandığını gösteriyor.

Makalenin baş yazarı Fergus Green bir medya açıklamasında, "Çalışmanın siyasi partilerin popüler iklim politikasını nasıl oluşturabileceği konusunda önemli çıkarımları var" dedi. "Belirli sektörlere ve topluluklara maliyet getiren iklim politikalarını benimsemenin siyasi riskleri konusunda endişe duyan politika yapıcıların bilgilendirilmesine yardımcı olabilir."

Green'in görüşüne göre bu çalışma, daha geniş endüstriyel, bölgesel, sosyal ve işgücü piyasası politikalarını kapsayacak şekilde yalnızca sera gazı emisyonlarını azaltan eylemlerin ötesine geçen net sıfır geçişine yönelik bütünsel bir politika yaklaşımının siyasi değerinin altını çiziyor.

Ayrıca sürecin önemli olduğunu da gösteriyor. İspanya örneğinde hükümet, sendikalar ve işletmeler arasındaki diyalog, etkilenen paydaşlar arasında güven ve itimat inşa etti ve tüm tarafların destekleyebileceği bir anlaşmaya yol açtı. Sendikalar ise kömür madeni topluluklarında seçim öncesinde anlaşmaya ve PSOE'ye destek sağlayan yapıcı bir aracı rol oynadılar.

Ancak yazarlar, İspanya örneğinde endüstrinin küçük, nispeten yoğunlaşmış ve hükümetin iklim politikasından bağımsız olarak zayıf bir ekonomik görünümle karşı karşıya kalmasına yardımcı olduğunu kabul etti.

“Bu faktörler müzakere edilmiş bir çözümü hem teşvik etti hem de kolaylaştırdı. Fosil yakıt üretiminin daha karlı olduğu bağlamlarda bu tür anlaşmaların müzakeresi politik olarak daha zordur” ifadeleri yer alıyor. "Buna göre, fosil yakıtlara olan talebi azaltmayı amaçlayan politikalar, arzı kademeli olarak ortadan kaldırmaya yönelik politikaları politik olarak daha uygulanabilir hale getiren ekonomik koşulların yaratılmasında önemli bir rol oynuyor."

Hükümet iklim politikaları ister fosil yakıt arzını ister talebini hedeflesin, araştırma, iklim değişikliğinin zorlu politikalarının, etkilenen paydaşların karar alma sürecine dahil edilmesi ve fosil yakıtların ötesinde geçim kaynakları için güvenilir bir yol sağlanması yoluyla yönetilebileceğini gösteriyor.

maden kömür fosilyakıt iklim